Radar · Utrikes

Gas från USA ska minska EU:s beroende av rysk energi

I fredags presenterade USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen det nya energisamarbetet mellan USA och EU.

I en ny överenskommelse lovar USA att öka exporten av naturgas till EU. Syftet är att snabbt minska Europas beroende av rysk gas. “Rysslands president Putin har använt gastillgångarna för att tvinga och manipulera sina grannar”, sa USA:s president Joe Biden på en pressträff. 

USA:s export av flytande naturgas (LNG) till EU ska öka med 15 miljarder kubikmeter under 2022. USA förbinder sig även att leverera 50 miljarder kubikmeter LNG om året till EU fram till år 2030.

Överenskommelsen presenterades på fredagen av USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

“Vi står enade för att minska Europas beroende av rysk energi”, sa Joe Biden på pressträffen.

Enligt Ursula von der Leyen kommer gasen från USA att motsvara en tredjedel av all rysk gas som EU-länderna köper i dagsläget.

“Avtalet skickar ett starkt meddelande till världen: Det transatlantiska samarbetet är starkare än någonsin och vi är fast beslutna om att stå upp mot Rysslands brutala krig”, sa Ursula von der Leyen.

USA har sedan tidigare för egen del infört importstopp för rysk olja och gas, som del av sanktionerna mot Ryssland. Joe Biden konstaterar att detta varit möjligt eftersom USA, till skillnad från EU, inte är beroende av importerad rysk energi.

I avtalet finns dessutom en ambition om att parterna på längre sikt ska minska beroendet av naturgas. Det ska ske genom en omställning till förnyelsebara energikällor.

“Den här krisen ger oss också en möjlighet. Den kan tjäna som en katalysator. Vi måste anstränga oss dubbel så mycket kring våra mål om ren energi. USA och EU kommer att hjälpas åt för att minska beroendet av naturgas”, sa Joe Biden.

Under fredagen meddelade också Tyskland att landet avser att kraftigt minska importen av rysk energi. Redan i år börjar Tyskland fasa ut olje- och kolimport från Ryssland, men dröjer till 2024 med att fasa ut importen av gas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV