Radar · Utrikes

Regeringen: Regnbågen färgades i svart

Oslo 20220625.

Det blev ingen prideparad i Oslo. Norge har i stället drabbats av ett brutalt angrepp mot oskyldiga människor, säger statsminister Jonas Gahr Støre vid en pressträff.
– Dagen som skulle firas i regnbågens färger, blev en dag av sorg.

Statsminister Gahr Støre, justitieminister Emilie Enger Mehl och kulturminister Anette Trettebergstuen lyfte den dödliga attacken i Oslo till ett politiskt perspektiv på en pressträff på lördagseftermiddagen.

– Även om vi inte vet att själva miljön var målet, så var själva miljön offret, sade statsministern och vädjade sedan om lugn och eftertanke.

Han underströk också att muslimer i Norge är förfärade och kanske rädda efter attacken, då gärningsmannen misstänks vara en ”extrem islamist”, enligt statsministern.

Stöd åt muslimer

– Många muslimer kommer känna sig utsatta i dag och en tid framöver. Då är det vårat samhälles ansvar att göra klart att ingen annan än den som stod för angreppet är ansvarig för det. Vi ska rikta anklagelserna bara mot den eller dem som är skyldiga.

Den norska regeringens representanter markerade betydelsen av att inte drabbas av panik, liknande det budskap som kom efter Anders Behring Breiviks terrordåd mot Oslo och Utøya 2011.

– Det är tryggt att bo i Norge. Vi är många som tar vara på varandra, sade Gahr Størvik, och fick understöd av justitieminister Emilie Enger Mehl:

– Uppträd normalt, men var vaksamma. Vi arbetar efter flera hypoteser, så vi ber om mer information. Men det är för tidigt att säga vad vad som kan vara motivet.

Statsminister bekräftade också att regeringens säkerhetsgrupp har samlats, och att polis har satt in alla tillgängliga resurser.

– Jag vet att många av er är rädda, förtvivlade och rasande. Till er vill jag säga, vi delar den förtvivlan. Vi står sida vid sida, hela norska samhället.

Kungafamiljen förfärad

Även den norska kungafamiljen uttryckte sin förfäran över terrordådet:

”Vi måste stå enade och försvara våra viktiga värderingar: frihet, mångfald och respekt för varandra. Vi måste fortsätta att försvara rätten för alla att känna sig trygga”, skrev kung Harald i ett uttalande.

Men på presskonferensen sammanfattade kulturminister Anette Trettebergstuen känslan som lagt sig över Oslo och Norge direkt efter dådet:

– I natt blev regnbågen färgad i svart.