Radar · Politik

Märta Stenevi (MP): Röster i KD och SD vill inskränka aborträtt även i Sverige

Märta Stenevi.

– Det som händer i USA är chockerande och ett ohyggligt bakslag. Sorgligt nog får vi aldrig ta den svenska aborträtten för given heller, säger Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet.

På fredagen tog Högsta domstolen i USA bort den grundlagsskyddade rätten till abort som gällt i landet sedan sjuttiotalet. Ett antal delstater inför förbud mot aborter inom kort.

Även i Sverige finns krafter som vill begränsa aborträtten menar Märta Stenevi.

– Runt om i Europa ser vi hur auktoritära krafter vill backa bandet, och också här i Sverige finns röster inom framför allt KD och SD som vill inskränka aborträtten.

Varken Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna har i sina partiprogram infört att de vill förbjuda aborter.

Motionerat 21 gånger om abort

Sverigedemokratiska riksdagsledamöter har motionerat i riksdagen vid 21 tillfällen sedan 2014 om att tillsätta utredningar i syfte att begränsa aborträtten.

”Sänkning av gränsen för fri abort” är titeln på en av motionerna som lämnades in 2017 och är underskriven av fem riksdagsledamöter från Sverigedemokraterna. I den föreslås en sänkning från dagens 18 veckor till 12.

Under perioden har Kristdemokratiska riksdagsledamöter lämnat in 3 motioner i frågan om sena aborter. Övriga partier har endast vid något enstaka tillfälle berört frågan och då i avsikt att ge generösare tillgång.

Aktuellt i Europa

Runt om i Europa är abortfrågan aktuell och debatteras i bland annat Polen som för en restriktiv politik.

I Sverige har politiker tidigare hamnat i blåsväder i frågan, bland andra Lars Adaktusson (KD) som påstods ha fört en restriktiv politik i frågan i Europaparlamentet samt moderaternas Elisabeth Svantesson som varit informationssekreterare för den abortkritiska organisationen Ja till livet.

Märta Stenevi menar att utvecklingen i USA också får konsekvenser i Europa och Sverige.

– Vi måste fortsätta att försvara det som borde vara självklara mänskliga rättigheter, och den enda som ska få bestämma över en kvinnas kropp är hon själv.

Motstånd i riksdagen

Även om inga av dagens partier förespråkar ett abortförbud finns det enskilda riksdagsledamöter som vill inskränka aborträtten jämfört med dagens lagstiftning. Det menar i alla fall socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Annika Strandhäll. 

– Här finns det partier som har abortmotståndare i riksdagen. Dessa ska vi syna och kämpa mot, säger Annika strandhäll, ordförande S-kvinnor. 

– Vi ska inte hamna där amerikanska kvinnor är idag. Varenda försök att försämra aborträtten i Sverige kommer att möta på rejält politiskt mothugg. Det lovar jag. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV