Radar · Utrikes

Företag utmanar domen – betalar abortresor

"Att behålla barnet var mitt beslut.

Amazon, Apple, Disney, Netflix. Dagen efter att USA:s högsta domstol upphävt aborträtten meddelar en rad storföretag att anställda som måste resa för att lagligt kunna genomföra abort ska ersättas för sina kostnader.

På fredagen, kort efter att högsta domstolen meddelat sitt beslut, skickade underhållningsjätten Disney ut ett meddelande till personalen.

Anställda som bor i delstater där aborträtten nu riskerar att inskränkas ska via företagets sjukförsäkring ”ersättas för motsvarande vård på andra platser”, rapporterar branschtidningen Variety.

Bland de arbetsgivare som fattat samma beslut finns Amazon, Apple, Netflix och Microsoft.

Förbereder avskaffad aborträtt

I USA är sjukförsäkring ofta knuten till arbetsplatsen och flera tongivande företag hade redan innan utslaget meddelat att de skulle agera om aborträtten revs upp.

Den 1 juni underrättade storbanken JP Morgan Chase sina anställda om att ”reseersättningen i vår befintliga sjukförsäkring, som i dag täcker ingrepp som organtransplantation, utökas till alla vårdtjänster som bara kan erhållas långt ifrån ditt hem”, rapporterar NBC.

13 delstater hade redan förberett lagar för att avskaffa aborträtten om högsta domstolen skulle döma som den nu har gjort. Missouri blev första delstat att verkställa en sådan lag, bara en knapp timme efter HD:s dom.

Riskerar att stämmas

Flera av de företag som nu meddelar att de ska ersätta resekostnader tar också politisk ställning – mot domstolen, för aborträtten.

”Med tanke på vad som står på spel måste företagsledare höja sina röster”, skriver jeanstillverkaren Levi Strauss i ett uttalande som citeras av New York Times.

Samtidigt riskerar företagen att dras inför domstol av såväl republikanska folkvalda som antiabortorganisationer.

Facebookägaren Meta uppger för Variety att företaget ska ersätta resekostnader i samband med aborter, men garderar sig med ett ”i den utsträckning lagen tillåter det”.