Radar · Politik

Flykten från Dansk folkeparti fortsätter

Dansk folkepartis ledare Morten Messerschmidt får se ytterligare folketingsmedlemmar lämna partiet.

På två dagar har fyra folketingsmedlemmar lämnat Dansk folkeparti (DF). Därmed har interna bråk fått tio av partiets sexton parlamentsledamöter att hoppa av partiet på bara några månader.

På lördagen meddelade två folkvalda, Søren Espersen och Dennis Flydtkjær, att de gör sällskap med två andra nu före detta partikamrater, som lämnade partiet dagen innan.

Avhoppen i invandringskritiska Dansk folkeparti började i slutet av februari, när fem folkvalda lämnade partiet i protest mot den då nyvalde partiledaren Morten Messerschmidt.

Nytt parti lockar

Sedan dess har alltså ytterligare fem ledamöter hoppat av. Dessutom har flera lokalpolitiker lämnat DF, partisekreteraren hoppat av sitt uppdrag och presschefen slutat. Och av en de sex folketingsmedlemmar som är kvar, tidigare partiledaren Kristian Thulesen Dahl, har meddelat att han inte tänker ställa upp för nyval.

– Det har varit så mycket de senaste åren och jag hoppades att det skulle sluta när jag avgick som partiledare i januari, men det slutar aldrig. Det fortsätter, sa Kristian Thulesen Dahl till Radio4 tidigare i juni.

Förutom avhoppen hotas DF av ett nytt parti, tidigare migrationsministern Inger Støjbergs Danmarksdemokraterna. Under sin tid som borgerlig minister blev Støjberg – då med partibeteckningen Venstre – känd för sina hårda nypor på det migrationspolitiska området och även framöver kommer hon att driva på för en stram invandringspolitik.

"Maskerna faller nu"

Det nya partiet presenterades i veckan och tre av helgens avhoppande DF-politiker har visat intresse att ansluta sig dit. En av dem är Jens Henrik Thulesen Dahl, Kristian Thulesen Dahls bror. En annan är Peter Skaarup, fram till föra veckan gruppledare och även tidigare vice ordförande i DF och en av partiets mer profilstarka medlemmar under dess första år efter bildandet 1995.

Men partiledare Messerschmidt är inte överdrivet oroad över utvecklingen, säger han. Tvärtom blir han av med ett antal profilstarka konkurrenter i partitoppen, politiker som han misstänker har haft kontakt med Inger Støjberg.

– Maskerna faller nu. Det har varit några som under lång tid har ägnat sig åt dubbelspel, säger han till DR.