Radar · Mänskliga rättigheter

Pridetröjor väcker rugbyilska i Australien

Lagets tränare Des Hasler vid en presskonferens om tröjorna på tisdagen.

Sju spelare i Australiens nationella rugbyliga, NRL, har valt att bojkotta en viktig match – på grund av lagets nya regnbågströjor.

På torsdagen presenterades rugbylaget Manly Warringah Sea Eagles nya tröjor, som är prydda med regnbågsfärger för att främja hbtq-inkludering inom sporten. 

Men budskapet välkomnades inte av hela laget. Sju av spelarna har nu sagt att de kommer att bojkotta en viktig match på grund av tröjorna.

Vid en presskonferens på tisdagen bad lagets tränare Des Hasler om ursäkt för att spelarna inte konsulterades innan tröjorna togs fram. Han bad också om ursäkt till hbtq-communityt och sade att klubben har begått ett stort misstag som har lett till ”förvirring, obehag och smärta för många människor, särskilt de grupper vars mänskliga rättigheter vi försökte stötta.” 

Före detta Manly-spelaren Ian Roberts är en av få NRL-spelare som har kommit ut som homosexuell. Han säger att homofobi fortfarande är ett stort problem bland både fans och spelare och att Manly-spelarnas bojkott ”krossar hans hjärta”. 

”Kan ni inte förstå smärtan för homosexuella som, oavsett vad de gör, mötts med respektlöshet bara för att de är gay?” skriver han i en kolumn i Sydney morning herald.

Det rapporterar BBC.