Energi · Syre tipsar

Kärleksört till gröna älsklingsrätter

Kocken Niki Sjölund plockar kärleksört.

Den lilla knubbiga kärleksörten med tjocka, saftiga blad räknas som en av de 14 viktigaste växterna att känna till för den som vill eller behöver överleva i naturen på vad naturen ger. Dessutom smakar de gott.

Förr använde man kärleksörten till spådomar. Man drog upp två växter med rötterna och hängde dem i taket bredvid varandra. Varje växt symboliserade den ena i ett par. Om de två växterna växte i riktning mot varandra skulle de två bli lyckliga tillsammans och kanske gifta sig. 

De flesta växter vissnar bara om man hänger upp dem i taket utan vatten. Men kärleksörten kan leva länge på vattnet som den samlar i sina tjocka blad. Den kan till och med fortsätta att växa inomhus utan vatten eller jord. Två kärleksörtplantor som hänger i taket kan till exempel växa i riktning mot varandra – eller åt andra håll, förstås. 

Hur mycket det kan säga om en relation är en annan sak. Men kanske kan en positiv spådom ge positiva förväntningar som får kärleken att trivas? 

Kärleksörten har också använts för sårläkning, ungefär som aloe vera. Dessutom är den ätlig – den räknas som en av de 14 viktigaste växterna i en situation där du måste leva på vad du hittar i naturen. De tjocka, saftiga bladen är goda att äta som de är, de påminner om sparris eller sockerärter. Man kan också lägga dem i kallt vatten en stund innan man äter dem. Rotknölen är rik på kolhydrater, men roten och stjälken behöver kokas en stund för att inte smaka beskt. 

Du kan hitta kärleksörten på torr mark, på hällar, murar och i backar från maj till september. Vanligast är den i södra och mellersta Sverige. Ofta växer den i trädgårdar, men också vilt i naturen. Kärleksörten är en perenn och kan bli upp till 60 centimeter hög, men oftare 10–30. Den växer rakt upp och har blågröna blad som sitter mittemot varandra eller i täta knippen. 

Källa: dagsattplocka.se, Wikipedia