Krönikor

Överklassen vill inte gå i friskola

I debatten om de vinstdrivande friskolorna är det en sak som de flesta verkar ha missat. En liten poäng som nog skulle ändra synen på dessa skolor en smula om folk bara kände till den. Vanliga väljare vet inte att överklassen undviker friskolorna. Den grupp i samhället som till stora delar äger och gör vinst på dessa skolor vill för det mesta inte ha sina egna barn i friskola.

Det kanske låter konstigt. En av myterna om friskolorna är ju att de ger alla ungdomar en chans att gå i en elitskola. Friskolorna skulle göra alla barn till överklassbarn. Men det är alltså inte sant. När överklassen och den bildade delen av medelklassen själva får välja undviker man de vinstdrivande skolorna.

Friskolorna har alltid varit kritiserade. I början handlade kritiken om att friskolor ofta saknar bibliotek och andra nödvändigheter. Sen fick vi veta att friskolorna ofta gav lärarna lägre löner och nu senast visar undersökningar att kunskaperna i skolan har sjunkit sedan friskolorna introducerades. Betygen har däremot gått upp. Det verkar finnas ett visst fog för misstanken att friskolorna kompenserar för en sämre produkt (alltså dålig undervisning) med att helt enkelt ge bättre betyg även för medelmåttiga prestationer.
Ändå fortlever myten om att friskolorna skulle vara en slags elitskolor.

I Stockholm finns en rad prestigeskolor. Alltså skolor som verkligen undervisar en elit. Ingen av dem är en vinstdrivande friskola. Internatet i Sigtuna är en stiftelse. Victor Rydberg på Djursholm är en stiftelse. Franska skolan är en stiftelse. De vackra innerstadsskolorna Östra real, Norra real, Kungsholmens gymnasium och Södra Latin är alla kommunala skolor. Enskilda gymnasiet (där kungabarnen gick) är en föräldraförening. Ingen av alla dessa elitskolor ägs av vare sig företag eller riskkapitalister. Ingen av dem delar ut vinst.

Förra veckan skrev tidningarna om prins Oscars första dag i skolan. Prinsen går på den nyetablerade Campus Manilla på Djurgården. En skola där det fina folket just nu slåss om att få placera sina barn. Även denna skola är en stiftelse. Förutom det fina läget i en park och den höga statusen på en del av eleverna har man ytterligare ett säljargument och en anledning för att välja just denna skola: på hemsidan poängterar man att skolan inte är vinstdrivande och att alla pengar går till eleverna.

Förtidsröstningen har startat och jag har redan röstat.

Förtidsröstningen har startat och jag är nervös för valresultatet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV