Radar · Politik

“De ber oss sluta finansiera Putins krig” 

Riksdagsledamot Anders Österberg (S) har precis kommit hem från en resa i Ukraina där han bland andra träffat soldater vid den norra fronten.

Kampviljan och livsödena är de starkaste intrycken riksdagsledamot Anders Österberg (S) har med sig hem från sin resa i Ukraina. “De säger att Ukraina kommer att vinna, men inte när.”

Efter 30 timmars resa med buss och tåg kom riksdagsledamot Anders Österberg (S) i morse hem till Stockholm efter fyra dagar i Ukraina.
Intrycken är många, livsödena han har tagit del av likaså. Men en sak är samtliga han träffat överens om.

– Oavsett vem jag har pratat med, om de är ministrar, soldater eller människor på gatan säger de: Vi ses i Stockholm efter segern, säger Anders Österberg när Syre träffar honom.

Han har träffat ministrar och förtroendevalda, fullmäktigeledamöter som nu ägnar sig åt att göra molotovcocktails och tryckförband samt soldater vid norra fronten.

– Jag var där för att träffa olika människor i Ukraina och i min roll som riksdagsledamot är det viktigt att få de här perspektiven inte minst också när man ser i sådan närtid när det har hänt. Det är otroligt viktigt, säger Anders Österberg.

Viktigt att ukrainska folket får berätta

Han berättar vidare att det är viktigt att det ukrainska folket får berätta vad de utsätts för.

Som kvinnan som födde tvillingar den 23 februari. Två veckor in i ockupationen går hennes man ut för att köpa blöjor.
Han kom aldrig tillbaka.
De ryska trupperna hade avrättat honom med ett pistolskott i huvudet.

Eller mannen som evakuerade sin familj den 25 februari. På eftermiddagen samma dag sprängs hela hans hyreshus.

Eller mannen vars mamma hade brunnit inne för att hon inte hann ut när ryssarna satte eld på hennes lägenhet.

– Han hette Magnusson. Visst är det ovanligt namn för en ukrainare sa han till mig, berättar Anders Österberg.

Hans farfar hade varit etnisk svensk, därav namnet, och bott utanför S:t Petersburg. Vid en utrensning hade han blivit dödad.

– Av ett ödets ironi hade nu även hans mamma dödats av ryssarna. Nu tvingades de att fly. Då sa mannen att kanske är det min familjs öde att det är via flykt vi nu äntligen kommer till det land därifrån vi har vårt namn.

"En yta lika stor som Österrike är minerad"

En annan sak som kommer fram under Anders Österbergs resa är att ryssarna nu har lagt minor runt om i landet på en sammanlagd yta som motsvarar Österrike. Det har lett till att flera lantbrukare uppges ha dödats när de försökt så på vad som visat sig vara minerad mark.

När Anders Österberg sammanfattar alla intryck så återkommer han till kampviljan.

– Jag träffade en minister som sa att hon aldrig mer vill leva i förtryck, jag vill leva i frihet. Jag vill dö för friheten och jag vill aldrig, aldrig mer leva under ockupation, säger Anders Österberg.

– Jag märkte samma kampvilja när jag träffade hbtq-soldater som sa att de slåss inte bara för territoriet, vi slåss för våra värderingar.

Anders Österberg kom i morse från Ukraina och träffar Syre på Riddarholmen i Stockholm, bara ett par stenkast från Riksdagen
Anders Österberg kom i morse från Ukraina och träffar Syre på Riddarholmen i Stockholm, bara ett par stenkast från Riksdagen. Foto: Erik Pettersson

Ukraina behöver mer stöd

Så viljan för att kämpa för sitt land finns, och alla som han träffar tror på en seger för Ukraina. Men de behöver mer stöd från omvärlden.

– De ber oss alla att sluta finansiera Putins krig, mer sanktioner mot Ryssland, mer tunga vapen för att möta offensiven och ekonomisk hjälp med återuppbyggnaden när kriget är över, säger Anders Österberg.

Alla de som du nu har träffat, tror de att Ryssland kommer att attackera fler länder än Ukraina?

– Utifrån deras perspektiv kommer Ryssland inte nöja sig med Ukraina. De ser samma tecken som vi såg 2013 som vi inte tog tillräckligt allvarligt. Nu ser de samma sak mot flera baltiska stater och Polen.