Radar · Utrikes

FN-chefen Guterres på plats i Moskva för samtal

FN:s generalsekreterare António Guterres och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov möts i Moskva under tisdagen.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar vid lunchtid emot FN:s generalsekreterare António Guterres till arbetsmötet i Moskva.
”Vi uppskattar er önskan att ha ytterligare en omgång samtal i dessa svåra tider”, säger Lavrov.

Båda parterna sätter sig tillsammans med en mängd medarbetare vid ett långt bord för samtalen i Moskva, som ska följas av en måltid och sedan ett möte med president Vladimir Putin.

Lavrov säger att han tycker att samtalen är bra ”för att tänka ordentligt och på djupet på hur vi ska kunna utveckla FN och sanna multilaterala principer”, principer som han säger att väst i flera år har trotsat.

"Allvarlig dialog"

Efter att ha välkomnats av Lavrov säger Guterres att han är en hängiven multilateralist, men att han vet att det finns en komplex situation i Ukraina och olika tolkningar om vad som händer där.

Han säger att det finns möjlighet till en allvarlig dialog för att minska människors lidande.

– Vi är extremt intresserade av att hitta sätt för att skapa förutsättningar för effektiv dialog och eldupphör så snart som möjligt och förutsättningar för en fredlig lösning, säger Guterres.

Efter de inledande artighetsfraserna fortsätter samtalet utan medier närvarande.

Guterres kommer senare att resa vidare till Kiev, där han ska träffa Volodymyr Zelenskyj och Dmytro Kuleba.

Under måndagskvällen varnade Rysslands utrikesminister att Ukraina riskerar att provocera fram ett tredje världskrig och säger samtidigt att hotet om kärnvapen ”inte bör underskattas”, rapporterar internationella medier.

I en intervju i rysk tv på måndagskvällen sade Lavrov att det är Ukrainas fel att samtalen mellan länderna har gått i stå och att USA och Storbritannien pressar den ukrainska regeringen att inte gå med på en överenskommelse.

"Proxykrig"

Lavrov sade också att Ryssland tolkar leveranser av västerländska vapen till Ukraina som att militäralliansen Nato i och med det är involverat i ett proxykrig med Ryssland, rapporterar BBC.

– De här vapnen kommer att vara legitima mål för Rysslands militära verksamhet inom ramen för specialoperationen, sade utrikesministern.

– Nato ligger i allt väsentligt i krig med Ryssland genom ombud, och beväpnar det ombudet. Krig betyder krig, utvecklade han.

Lavrov ska också ha framfört att Nato häller ”olja på elden”, genom att ge Ukraina vapen, rapporterar AP.

"Tappar sista hoppet"

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba säger att ryska hot om en ökad risk för ett tredje världskrig handlar om att ryssarna håller på att förlora kriget i Ukraina.

”Ryssland tappar sista hoppet om att skrämma världen från att stödja Ukraina. Därför pratar man om en ’verklig’ fara för tredje världskriget. Detta betyder bara att Moskva anar nederlag i Ukraina”, skriver han på Twitter.

Kuleba upprepade också under måndagen att en lösning endast kan nås genom direkta förhandlingar mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Rysslands president Vladimir Putin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV