Radar · Integritet

EU enas om tuffare regler för teknikjättarna

EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet har nu diskuterat klart och enats om formuleringarna i nya Digital services act (DSA).

Europaparlamentet och Europeiska rådet enades i lördags om ännu en preliminär överenskommelse om de nya lagarna för digitala tjänster, Digital services act (DSA), uppger Europaportalen.

EU-kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet har nu diskuterat klart och enats om formuleringarna i nya Digital services act (DSA). Lagreformen ska reglera marknaden för sociala plattformar (DSA) och marknadsplatser (DMA) på internet och tvinga de stora nätaktörerna att ge rättvisa villkor för andra företag och konsumenter som använder deras tjänster.

Måltavlorna för förslagen är tydliga: bland dem de amerikanska jättarna Amazon, Apple och Google med dess moderbolag Alphabet, samt kinesiska Alibaba.

Bolagen måste, enligt lagförslaget, exempelvis både agera på och förebygga innehåll som klassas som olagligt och ta tuffare tag mot porrsajter, reklam riktad mot minderåriga samt försöka klargöra för användarna hur företags algoritmer fungerar.

Ska kunna överklaga

Därtill måste de informera användare när innehåll anmäls, samt varna användare innan en eventuell avstängning från plattformen.

Avstängda användare ska även ha möjlighet att överklaga beslut från digitala plattformar, skriver tekniksajten Sweclockers.

Det som är olagligt offline också måste vara olagligt online”. – Europeiska unionens råd.

Parallellt med DSA finns förslaget DMA (Digital markets act) som är det andra benet i EU:s nya lagkombo och främst rör konkurrensen mellan olika bolag, ett sätt att undvika att jättar som Amazon, Google och Apple blir ännu större.

DMA ska bland annat hindra företag från att använda personligt riktade annonser, och göra det möjligt att ta bort förinstallerade appar på enheter. DMA ska även säkerställa rättvis konkurrens mellan techbolag.

Den preliminära överenskommelsen ska nu godkännas av rådet och Europaparlamentet – införande av lagen lär dröja till tidigast 2023.

Läs mer: 

Tuffa nätregler godkänns av Europaparlamentet

Fakta: Nya nätregler i EU

EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.

I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.
Källa: TT