Radar · Inrikes

Mat i fokus under kommande Krisberedskapsvecka

I Gävleborg har länsstyrelsen Gävleborg tagit fram skyltar med texten "Tack för att du stärker Gävleborgs krisberedskap" till butiker som önskar.

Imorgon startar Krisberedskapsveckan, en årlig informationskampanj på initiativ av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Enligt MSB finns det ett ökat samhälleligt intresse för frågor om hemberedskap efter pandemin och i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Temat för Krisberedskapsveckan 2022 är mat. MSB menar att samhälleliga förändringar såsom ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och den pågående klimatkrisen har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap. Samtidigt ser man att människors intresse för matlagning, odling och hållbarhet ökar i takt med att omvärlden känns mer osäker och oförutsägbar.

På myndighetens hemsida finns tips och råd på hur man som privatperson kan stärka sin motståndskraft mot kriser. Bland annat finns information om vilken typ av mat som är bra att ha hemma, hur man kan laga mat utan el och hur man ska förvara mat på rätt sätt. Det finns även förslag på recept som ger mycket energi, är tilllagade på mat med lång hållbarhet och kräver lite eller inget vatten vid tillagning.

Med Krisberedskapsveckan hoppas MSB att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig och att fler skaffar sig en egenberedskap.

<strong>Krisrecept</strong>

Het svamppasta (4 portioner) 

Ger mycket energi och är lagad på mat med lång hållbarhet. 

Ingredienser:
En näve torkad svamp
1 gul lök
6 deciliter snabbmakaroner
Salt och peppar
Chiliflakes
Matolja till stekning
Cirka 1 liter vatten

Tillagning:
Blötlägg svampen i cirka en timme. Häll lite olja i en kastrull och fräs löken. Använd spritkök vid elavbrott. Tillsätt svampen och stek. Häll i makaroner och fyll på med vatten och salta. Om du har ont om vatten kan du återanvända det som svampen blötlades i. Häll av, krydda med salt, peppar och chiliflakes och ät.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV