Radar · Utrikes

Lågt valdeltagande i italienska parlamentsvalet

Det högernationalistiska partiet Italiens bröder, under ledning av Giorgia Meloni, ser ut att gå mot seger i söndagens parlamentsval.

Giorgia Melonis högernationalistiska parti Italiens bröder ser ut att gå mot seger i söndagens parlamentsval – vilket innebär att landet kan få sin första kvinnliga premiärminister. Men valdeltagandet bland italienarna ser ut att bli historiskt lågt.

Allt fler italienare samlas under söndagseftermiddagen utanför de vallokaler som inrättats i skolor och andra lokaler runt om i landet för att rösta i det pågående parlamentsvalet. På ett antal platser i huvudstaden Rom rapporteras om halvtimmeslånga köer.

Vid lunchtid hade dock bara18,39 procent av de röstberättigade lagt ned sina röster – jämfört med de 19,18 procent som röstat vid samma tidpunkt i valet 2018, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. Valdeltagandet i dagens val spås också bli historiskt lågt – till och med lägre än tidigare tidigare rekordlåga 72,9 procent 2018.

Segerviss Salvini

Många av landets partiledare har under dagen lagt ned sina röster – däribland Matteo Salvini, partiledare för Lega, som passade på att ge italienarna en hälsning från en vallokal i Milano, skriver Ansa.

”Vi ses om fem år”, sade Salvini segervisst till det samlade pressuppbådet.
Italiens president Sergio Mattarella, som röstade i Palermo, möttes istället av applåder från köande italienare när han klev in i lokalen.

Giorgia Meloni, partiledare för Italiens bröder (FDI) beslöt under förmiddagen att skjuta upp sitt besök i en vallokal i Rom på grund av det stora pressuppbåd som samlats där.

Meloni lämnade också ett budskap – ackompanjerat av en bild på sig själv – till de italienska väljarna på Twitter:

"I dag kan du bidra till att skriva historia."

Melonis motståndare Enrico Letta, partiledare för socialdemokratiska PD, röstade i en skola i Rom under förmiddagen – medan Forza Italias Silvio Berlusconi begav sig till en vallokal i norditalienska Milano, landets näst största stad.

Nära 51 miljoner italienare har rätt att rösta i valet. Enligt de senaste opinionsmätningarna, som på grund av landets valregler inte får publiceras senare än två veckor före valet, spås Giorgia Meloni bli Italiens första kvinnliga premiärminister.

Hennes nationalkonservativa parti FDI, som i valet 2018 fick fyra procent av väljarrösterna, tros kunna kamma hem runt 24 procent. Det är betydligt mer än allianskollegorna Lega och Forza Italia.

Många utlandsröster

Italiens bröder kandiderar i parlamentsvalet tillsammans med Lega och Forza Italia mot en vänsterkoalition – med mitten-vänsterpartiet PD i spetsen – och Femstjärnerörelsen, som inte ingår i någon koalition.

4,7 miljoner utlandsröster har redan registrerats i parlamentsvalet – och vem som går segrande ur striden när vallokalerna stänger klockan 23 är än så länge osäkert, då 35 procent av italienarna ännu inte har bestämt sig för om de över huvud taget ska rösta, enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Nuvarande premiärminister i Italien är Mario Draghi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV