Kommunstyrelsen i Norrtälje gav sig själva en rejäl löneökning. Nu backar den politiska kommunledningen från beslutet.
”Det gick för fort och jag har kommit till slutsatsen att beslutet behöver göras om” säger Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande i Norrtälje, enligt ett pressmeddelande.
Drummond uppger vidare att han ska kalla gruppledare från övriga partier till samtal om hur frågor om arvoden ska hanteras framöver, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.
I måndags klubbade Norrtäljes nya styre, bestående av M, SD, KD och L, igenom en höjning av politikernas arvoden. Kommunstyrelsens ordförande skulle få en lön som motsvarar 60 procent av statsministerns, i stället för 60 procent av statsrådens – alltså ministrarnas – löner som det var tidigare.
Kraftig kritik
Beslutet skulle ge ordföranden Bino Drummond en löneökning på 23 400 kronor, till 110 400 kronor i månaden.
Detta fick oppositionen i Norrtälje att reagera starkt, också eftersom förslaget inte hade beretts i kommunfullmäktige innan det röstades igenom under måndagens möte.
– När vi inte får förslaget förrän under sittande möte då finns det brister i demokratin. Det är ingen bra signal till företagare och medborgare i kommunen som kämpar i ett svårt ekonomiskt läge, sade Åsa Wärlinder (C), till Norrtelje Tidning.
Oppositionsrådet Ulrika Falk (S), som får sin lön höjd med 20 000 kronor i och med det nya beslutet, var även hon kritisk.
– Vi tycker att det är osmakligt i det här läget, att höja arvodena på det här sättet, sade hon till P4 Stockholm.
"Mer jobb"
Kommunstyrelsens vice ordförande Staffan Tjörnhammar (M) är den som låg bakom förslaget om höjningar. Han har sagt till NT att höjningen kan försvaras av att politikerna kommer få mer jobb den här mandatperioden.
– Det är klokt av fullmäktige att välja att uppvärdera politiskt arbete. Vi har sett att det har funnits en brist i arvodet, vilket inte har skapat bra förutsättningar.
Men enligt Drummond har den politiska ledningen nu tagit stort intryck av kritiken.
”Min inställning är att ett sånt här beslut måste ha en bred förankring i kommunfullmäktige, vilket har brustit i det här fallet”, säger han i pressmeddelandet.
Han föreslår att överlåta ansvaret för frågan till den blivande val- och demokratinämnden, som tillträder efter nästa fullmäktigemöte.
Läs mer:
SD kritiseras för höjda arvoden i Norrtälje – ”Gick till val på motsatsen”