Radar · Miljö

Forskare: Smältande glaciärer kan leda till nya virusutbrott

Glaciär i Jotunheimen, Norge.

En forskargrupp från Kanada har kartlagt vilka virus som kan gömma sig under de arktiska isarna. Nu varnar de för att klimatförändringarna kan leda till nya virusutbrott.

I en ny studie har en grupp forskare från University of Ottawa letat efter virus i botten av världens största arktiska insjö, Lake Hazen, för att ta reda på vad som kan dölja sig under de arktiska isarna. 

Forskarna har tagit prover från delar av sjön där vatten från glaciärer rinner ner. De jämförde sedan dna och rna i proverna med kända virus och kartlade spår efter värdar som djur och växter. Sedan utvärderades sannolikheten för att virusen skulle kunna spridas till människor. 

Forskarna har fortfarande inte presenterat hur många virus som har hittats men varnar ändå för att smältande glaciärer kan leda till nya virusutbrott. 

Det rapporterar tidningen Ny teknik. 

Enligt tidningen Interesting engineering menar dock forskarna att det behövs mer forskning kring de smältande isarna och eventuella nya virus. 

”Det gäller framförallt om den globala uppvärmningen tvingar befolkningar att flytta längre norrut för att undvika höga temperaturer, vilket skulle föra människor närmare både djurpopulationer och arktiska källor till nya virus, skriver Interesting engineering.