Radar · Morgonkollen

Fler ministrar beredda åka till Turkiet 

Försvarsminister Pål Jonson (M).

Ett möte mellan Turkiets president Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) väntas ”väldigt snart”.
Nu meddelar regeringen att fler ministrar står redo att åka till Ankara för att diskutera Sveriges Natoansökan.

– I första hand, och precis som sig bör, är det naturligt att statsministern åker. Men det finns en vilja hos mig och hos utrikesminister Billström att besöka Turkiet om det kan underlätta. Vi vill lösa ut den här frågan och klara ut eventuella oklarheter, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Detta för att föra en ”strategisk dialog” med Turkiet och diskutera avtalet som Sverige, Finland och Turkiet har ingått för att de två förstnämnda länderna ska kunna bli Natomedlemmar.

– Vi hoppas nu att få en bra start i den relationen med Turkiet, säger Pål Jonson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska träffa den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ”väldigt snart”. När det mötet blir av är ännu oklart.

Första utlandsresan

Försvarsministern gjorde under måndagen sin första utlandsresa och den gick till Finland, där han hade ett möte med sin finländske kollega Antti Kaikkonen.

De diskuterade det bilaterala försvarssamarbetet mellan länderna, trilaterala samarbeten med Norge och USA, Rysslands krig i Ukraina och Natoprocessen.

– Det var ett bra och givande samtal och vi har en mycket bra säkerhets- och försvarspolitisk dialog med Finland som vi vill fortsätta och fördjupa, säger Jonson.

Det svenska och finska medlemskapet i Nato kommer att skapa bättre förutsättningar för länderna att fördjupa sitt samarbete, enligt försvarsministern.

På en pressträff i Helsingfors underströk han att det är viktigt att länderna går med i försvarsalliansen samtidigt och att den svenska regeringen vidtar åtgärder för att det ska ske.

– Vi talar om att gå med hand i hand, Sverige och Finland, och mitt parti har alltid sagt att det är viktigt att vi har den här kontinuiteten.

Pål Jonson säger att den nya regeringens politik ligger i linje med den gamla regeringens och att Finland är Sveriges närmaste partner när det kommer till säkerhet och försvar.

Delegation på väg

Antti Kaikkonen är säker på att samarbetet kommer att fungera bra.

– Sverige är Finlands närmaste partner och kommer att vara så i framtiden också. Och i framtiden kommer vi att bli Natomedlemmar men det förändrar inte det faktumet.

Under tisdagen ska en delegation från justitiedepartementet i Finland träffa turkiska representanter i Ankara för att diskutera de utlämningsärenden som Turkiet vill se. Delegationen kommer att träffa Kasim Cicek, utrikesansvarig på motsvarande departement i Ankara.