Radar · Utrikes

Trots försäkringar – Kina har militariserat tre öar

Kinesiska byggnader på en konstgjord ö i Sydkinesiska havet.

Kinas president Xi Jinping har tidigare försäkrat att de ockuperade öarna i Sydkinesiska havet inte ska omvandlas till militärbaser. Nu larmar den amerikanska generalen John Aquilino om att åtminstone tre stycken har militariserats. 

Medans världens blick är fäst mot Ukraina har Kina militariserat minst tre öar i det omstridda Sydkinesiska havet.

Enligt John Aquilino, befälhavare för USA:s flotta i Indo-Pacific regionen, har öarna bland annat utrustats med robotsystem och stridsplan. Därmed kommer såväl kommersiella som militära flygplan som befinner sig i området att vara inom räckhåll för kinesiska vapen, något som Aquilino menar hotar alla nationer som verkar i närheten.

“Öarna används för att utvidga den offensiva förmågan för Folkrepubliken Kina bortom deras kustlinjer på fastlandet”, säger Aquilino.

Sydkinesiska havet ligger söder om Kina mellan Filippinerna, Indonesien och Vietnam. Kina gör i dagsläget anspråk på större delen av havet och har skapat artificiella öar i anslutning till rev och klippor. Området är en av världens viktigaste handelsrutter och dess kontroll ses även som symboliskt viktig för Kina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV