Radar · Miljö

Klimatdemonstration i Stockholm: “Vi rusar i fel riktning”

Den globala klimatstrejken 25 mars gick under den internationella parollen #PeopleNotProfit och den nationella hashtaggen #RöstFörRättvisa.

Under fredagen arrangerade klimatrörelsen Fridays for Future en global klimatstrejk. I Stockholm gick demonstrationståget till Tantoparken, där bland andra Greta Thunberg talade. “Det är synd att klimatet hamnar i skymundan nu när det är så mycket annat som händer i världen”, säger demonstranten Ulla Jonsson.

Marssolen skiner på demonstranterna som samlats på Mynttorget i Stockholm. På flera av banderollerna som vecklas ut står det internationella slagordet för dagens strejk: People not Profit. En av de som samlats är den kanadensiska utbytesstudenten Laurie Hetu, som tagit tåget från Uppsala.

“Vi är unga, det är vår framtid som står på spel. Det var självklart för oss att komma hit. Jag hade deltagit oavsett var i världen jag befann mig”, säger hon.

Tillsammans med andra studenter från Uppsala har kanadensiska Laurie Hetu tagit sig till Mynttorget i Stockholm för att delta i den globala klimatstrejken
Tillsammans med andra studenter från Uppsala har kanadensiska Laurie Hetu tagit sig till Mynttorget i Stockholm för att delta i den globala klimatstrejken. Foto: Corinne Platten

Enligt Fridays for Future är mer än 700 demonstrationer planerade runtom i världen under dagen. Temat för strejken är en rättvis klimatomställning som sätter marginaliserade gruppers behov i första rummet. Rättviseaspekten är viktig för rörelsen, som påpekar att den rikaste 1% av världens befolkning är ansvariga för 15% av de globala utsläppen.

Ulla Jonsson, som pustar ut på en bänk när demonstrationståget anländer till Tantoparken, tycker det är bra att man återigen kan demonstrera efter Covid-pandemin.

“Jag är här för mina barnbarns skull. Det har ju tyvärr varit en ganska lång period när vi inte kunnat demonstrera, på grund av Covid-19-relaterade restriktioner. Jag hoppas att klimatfrågan kommer att få ta mer plats framöver”, säger hon.

En av de som höll tal i Tantoparken var Fridays for Futures grundare, Greta Thunberg. 

“Vetenskaplig rapport efter rapport säger att vi nu är på rak kollisionskurs med de livsbärande system varpå hela vår civilsation vilar”, sa Greta Thunberg. 

På plats och talade i Tantoparken var klimataktivisten Greta Thunberg, som grundade Fridays for Future
På plats och talade i Tantoparken var klimataktivisten Greta Thunberg, som grundade Fridays for Future. Foto: Jyothi Svahn

Hon betonade att klimatläget är mycket värre idag jämfört med när Fridays for Future började strejka år 2018 och pekade på att man förra året uppmätt de högsta nivåerna av energirelaterade utsläpp någonsin.

“Det är så uppenbart att vi rusar i fel riktning. Den absurda bilden av att vi på något sätt skulle vara på rätt riktning kunde inte vara mer fel.”