Radar · Miljö

Annika Strandhäll om den danska dumpningen: ”Inte lämplig”

Här utanför Refshaleøen i Köpenhamn är det tänkt att den konstgjorda ön Lynetteholm ska byggas.

Som Syre rapporterat dumpar danska fartyg sedan början av januari stora mängder förorenade muddermassor i Öresund. Nu har även klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) engagerat sig i frågan.

Enligt Danmarks radio rör det sig om 228 000 kubikmeter slam som hitintills dumpats i Køge bukt, endast två kilometer från skyddad havsmiljö utanför Skanör Falsterbo i Skåne. 

– Det finns inget som visar att några av massorna stannar på dumpningsplatsen över en längre tid, vilket innebär att alla föroreningarna kommer att spridas ut över närområdet, men också betydligt längre bort, sa Carl Lindqvist, expert på länsstyrelsen i Skåne till Syre nyligen.

Sverige har återkommande påpekat för de danska myndigheterna att dumpningsplatserna är olämpliga, men utan att få gehör. Nyligen bjöd utvecklingsdirektören för det kommunala bolaget i Köpenhamn, By & hav, några svenska medier på en båttur i sundet för att gjuta olja på vågorna. 

"Dumpningsplatserna i Køge bukt är inte lämpliga"

– Vi har två övervakningsprogram, en som bygger på väderprognoser och en som mäter hur de dumpade massorna sprider sig. Den senaste rapporten visar att mellan den 3 januari och 6 februari landade 86 procent inom anvisat område, vilket är högre än vi hade väntat oss, sa hon till DN.

Men resultaten från miljöövervakningen har inte lugnat de svenska myndigheterna, som fortfarande ser dumpningsplatserna som olämpliga. Det meddelade klimat- och miljöminister Annika Strandhäll nyligen sin danska motpart, Lea Wermelin, i ett brev.

”Inför nästa dumpningsperiod behöver i första hand en annan masshantering väljas eftersom dumpningsplatserna i Køge bukt inte är lämpliga. I andra hand behöver miljövervakningsprogrammet för dumpningen skärpas för att minska dumpningens miljörisker,” skriver hon.

Dumpningen kommer nu att upphöra tillfälligt för att återupptas i oktober, enligt de danska planerna, för att hålla tidsplanen för den konstgjorda ön Lynetteholm, som Köpenhamn vill bygga. Projektet har inte bara kritiserats på grund av dumpningen av giftiga muddermassor, utan även för att det kan påverka genomströmningen av syrerikt saltvatten till Östersjön. Nästa samråd mellan de danska och svenska myndigheterna, sker i slutet av mars/början av april.

Läs mer: Proteststorm mot danskt ö-bygge