Krönikor

Inga semestrar vid Medelhavet i en två grader varmare värld

För några veckor sedan försökte jag förklara temperaturhöjningar och klimatförändringar på ett sätt som är lätt att förstå. Att problemet inte är att det blir två eller tre grader varmare överlag utan att risken för extrema väderfenomen ökar exponentiellt med varje tiondels grad. Inför jordens krafter står vi oss slätt, vår avancerade teknologi och våra högtstående samhällen till trots. Vi kan inte bygga tillräckligt många och starka vallar för att mota höjda havsnivåer. Inte ens översvämningar klarar vi ju av särskilt bra. Ett störtregn eller en snöstorm och trafikkaos är ett faktum.

Värmeböljor går inte att fixa med air condition. Skogsbränder går inte att släcka så lätt med vatten. Särskilt inte om det dessutom råder vattenbrist.
Som jag skrev i den krönikan ökar risken för årslånga torrperioder runt Medelhavet med 97 procent om den globala uppvärmningen ökar med tre grader. Det framgår av den prisbelönta brittiska informationssajten Carbon brief.

Tänk dig ett helt år utan regn. Tänk dig det i kombination med att risken för att värmeböljor som dem vi ser nu runt Medelhavet kommer att inträffa varje sommar. Den risken är ungefär 60 procent om den globala uppvärmningen når två grader. Än värre är att risken för att nya värmerekord kommer att slås, ökar ännu mer enligt Carbon briefs forskningssammanställning.

Kommer länderna runt Medelhavet att överleva detta? Områdets ekonomi är beroende av jordbruk, fiske och turism. Jordbruk är vattenkrävande, fisket känsligt för höjda vattentemperaturer och turismen är beroende av tillgång till vatten, att det inte är omänskligt hett och att områdena inte är otillgängliga på grund av skogsbränder. Italien, Grekland och Spanien är länder som bidrar till att bilda den tredje största turisthubben i världen, enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Vad händer när Medelhavets korallrev kollapsar och med den hela kedjan av marint havsliv? När fisken är borta försvinner också fiskenäringen, som enligt IPCC:s klimatrapport från februari 2022 står för 82 procent av arbetstillfällena i Tunisien, Algeriet, Turkiet, Italien, Grekland och Egypten.
Vad händer med jordbruk och fruktodlingar om pollinerande insekter dör ut, när fåglarna flyr hetta och skogsbränder och lämnar luftrummet öppet för skadeinsekter som förstör grödorna? Klarar Grekland ytterligare en ekonomisk kollaps? Vad händer med demokratin när kampen om tynande resurser hårdnar?

Många svenskar älskar att åka till Medelhavet på semester. En hel del bor också helt eller under långa perioder i Spanien, Italien eller södra Frankrike. Vi är många som har en särskild relation till Medelhavskusten. I år har det varit för hett för att kunna njuta av Rom, Barcelona eller Aten. IPCC pekar ut Medelhavet som särskilt utsatt och sårbart för klimatförändringar. Frågan är vad som ska till innan folk reser sig och kräver åtgärder för att rädda klimatet – och sig själva.

Klimatfrågorna lyfts av allt fler.

Politikerna sviker mänskligheten genom att inte fatta de obekväma beslut som måste till.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV