Glöd · Debatt

”Vi vill ha en energipolitik som inte blir redskap för terror”

Vill sittande riksdagspartier tillhandahålla vådliga medel och riskera att landet ska återuppleva en liknande attack med dödstal och förödelse, med konsekvenser långt bortom Akilovs vansinnesfärd? undrar fyra debattörer från Socialliberalerna.

Energipolitiken behöver ta mer säkerhetspolitiskt ansvar, anser X skribenter från Socialliberalerna. Om till exempel en transport med kärnavfall blir vapen för terrorister kan följderna bli långt värre än terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017, skriver de.

Är senaste tidens drönaraktivitet en förvarning om kommande påtaglig fara? Lärde vi oss verkligen ingenting av terrordådet på Drottninggatan den 7 april 2017?

En potentiell terrorist behöver i dag inte ta med sig explosiv vara eller fler extrafordon om avsikten är att nyttja den lastbärare som redan finns tillgänglig. Om avsikten är att exponera omgivningen för det ämne som redan färdas på det aktuella fordonet blir uppdraget ännu enklare för den aktuella anfallaren.

Kärnavfall är inte bara en produkt med riskabel slutförvaring. Avfallet är potentiellt terroristmaterial för mindre nogräknade extremgrupper eller främmande makt. Detta är en risk oavsett om materialet färdas per land eller till sjöss och följer alla restriktioner enligt IAEA.

Fråga till regeringen och ledamöter av riksdagen: Var är samtalet om hur vi säkerställer transporten från kärnkraftverk till slutförvaring på ett tillförlitligt sätt utan risk för stöld eller något ännu värre, öppen exponering i våra vatten eller inom tätorter?

Med konvertering från en gammalmodig teknik till flera moderna och mer gröna och miljövänliga produktionskällor skulle vi inte bara, på sikt, kunna sänka de årliga statliga utgifterna utan även reducera risken för terrorattacker, minska mängden riskfyllt kärnavfall som framställs och avskärma oss från beroende av diktaturstater.

Att bli oberoende av rysk gas skulle inte bara vara en tydlig och viktig politisk markör, det skulle även ge svensk statskassa ett årligt tillskott om cirka 74 miljarder baserat på att cirka 3,5 procent av Sveriges årliga elförsörjningsbehov importeras i form av bland annat rysk gas.

Beroende på avkastningsgrad skulle Sverige, efter aktuell period, kunna investera överskottet i ny teknik för framtida elproduktion istället för att föda en aggressiv regim som använder hot och fossila energikällor för att idka påtryckningar mot oskyldiga.

Vi inom Socialliberalerna efterlyser ett komplett ansvarstagande för driften av vårt land. Vi efterlyser en mer ärlig och rakryggad hållning i samhällsfrågor för att säkerställa behovet av infrastruktur och övriga samhällstjänster för dagens och framtida medborgare. Trots allt vet vi ju att människor alltid kommer att vara benägna att ta till våld och terrorism som påtryckning för att uppmärksamma sin sak.

Vill sittande riksdagspartier tillhandahålla vådliga medel och riskera att landet ska återuppleva en liknande attack med dödstal och förödelse, med konsekvenser långt bortom Akilovs vansinnesfärd?

Vi socialliberaler vet att frågan är komplicerad och är därför mycket oroade över att man inte tar frågeställningen på mer allvar och lyfter frågan med rätt fokus och utreder riskerna, i ett längre perspektiv. Vi är, till skillnad från riksdagspartierna, villiga att ta detta ansvar så att insatser görs inom de områden som blivit eftersatta de senaste tjugo åren och även investera proaktivt för en mer riskfri och hållbar miljövänlig framtid, både nationellt och internationellt.