Radar · Mänskliga rättigheter

Hbtqi-personer kräver att kyrkan reformeras

En allians av olika organisationer protesterar i München, samtidigt som den senaste rapporten om övergrepp i katolska kyrkan i Tyskland släpps den 20 januari.

Över 100 anställda inom katolska kyrkan i Tyskland har kommit ut som hbtq-personer, med krav på reformer. Kraven kommer samtidigt som kyrkan skakas av en ny rapport om övergrepp, och kyrkbänkar gapar tomma.

”Jag vill inte dölja min sexuella identitet längre”, kommenterar Uwe Grau, präst i Rottenburg-Stuttgart, på Facebook.

Han är en i gruppen med 125 medlemmar, bland dem präster och anställda inom utbildning och administration, som publicerat ett uttalande där de kräver ett slut på ”diskriminering och uteslutning”, och för ett ”system av förtigande, dubbelmoral och oärlighet”.

Frågan är en vattendelare inom den katolska kyrkan. Påve Franciskus själv har visat ambivalens, och har fått kritik av konservativa krafter inom kyrkan.

Samtidigt har påven gjort klart att äktenskap är en institution förbehållen man och kvinna, och har kritiserat genusvetenskap. I fjol upprepade Vatikanen att homosexualitet är en ”synd”.

I Tyskland utgör dock uppmaningar till en mer liberal attityd till homosexualitet en viktig del i kraven på reformering av katolska kyrkan. Trots 2,2 miljoner medlemmar, går allt färre i kyrkan och rapporter om hur präster förgripit sig på barn har förvärrat kyrkans kris ytterligare.

Senast i förra veckan släpptes en oberoende rapport som anklagar den förra påven, Benedictus XVI, för att ha känt till upprepade övergrepp som genomförts av präster i München och Freising på 1980-talet, utan att agera.