Energi · Kan själv

Chilidags – så tar du hand om frön och plantor  

Både paprika och chili i affären innehåller stora mängder fröer, så man behöver inte köpa fröpåsar.

Vårt avlånga land har många odlingszoner, men Jerker Jansson tycker att det är hög tid att så sina chiliplantor nu.

Utan ett par chiliplantor på balkongen känns det tomt. Tomater struntar jag i, men färsk egen chili kan jag inte vara utan. Eftersom både paprika och chili i affären innehåller stora mängder fröer är det inte nödvändigt att köpa fröpåsar, hitta en sort du gillar och kör.

Chilifamiljen, där ju paprika ingår, består av ett gäng arter, varav fyra odlas mer än andra. Jag har skrivit om det tidigare här, men det är inte nödvändigt att hålla reda på arterna för att odla chili. Pilla ut fröerna och torka dem försiktigt på ett mörkt och svalt ställe med god luftutväxling.

Chilifröet gror villigt och egeninsamlade fröer brukar jag inte krångla så mycket med; jag sår ett gäng i jord och tar hand om de piggaste och finaste exemplaren. Men köpefröer kan det vara idé att vara lite extra försiktig med. De är ibland irriterande dyra och påsen innehåller ofta bara en handfull frön.

Kaffefiltermetoden

För att vårda ett frö lite extra går det bra att blötlägga det några timmar och sen så det i ren såjord, kokosfibrer eller liknande och ställa krukan på ett ljust ställe med en påse runt eller med en skål över. Ett litet drivhus eller ett akvarium funkar också.

Men för att verkligen hålla koll på vartenda frö brukar jag använda ett fuktat kaffefilter i en plastburk. Jag fuktar filtret försiktigt och lägger ut fröerna ovanpå det i burken. På med locket och sen vädrar jag innehållet dagligen. Det är viktigt att det inte kommer med några småbitar av torkat fruktkött, det möglar lätt. Burken ställer jag mörkt. Efter några dagar kommer en lite rotsvans ut från fröen. När roten blivit någon centimeter river jag försiktigt papperet runt grodden och planterar den tillsammans med papperet.

Papperet löses upp snabbt när det hamnar i jorden, men bär med sig lite vätska och stadga till det lilla fröet och det blir lättare att bestämma exakt var jag vill ha en planta. Täck gärna krukan med en glasskål eller plastpåse den första tiden för att skapa en härlig tropisk miljö till det spirande livet.

Belysning är nyckeln

Chili behöver mycket ljus. De gillar inte att torka ut och älskar näring, men framför allt är de solälskare. Det är meningslöst att så chili för tidigt utan någon form av stödljus. Vänta då hellre någon månad eller mer med att så. Men det krävs inte några avancerade, dyra energislösande anläggningar. En vanlig led-lampa duger gott. Jag kan rekommendera att köpa en odlingslampa, dock. Ljuset från en sån är anpassad till sitt syfte och drar därför mindre energi för sitt syfte.

Både Clas Ohlsson och Kjell & co har bra lampor för ungefär tre hundra kronor som fungerar utmärkt för att dra upp plantor under. Om du vill odla något större är det bara att komplettera med fler lampor.

Led-lampor utvecklar inte särskilt mycket värme och ska placeras ganska nära. En eller ett par decimeter är bra. De behöver inte stå på hela dygnet, 8–10 timmar räcker gott. En timer är en bra idé.

Beskär förra årets övervintrade plantor

Olika arter av chili är lite olika, men de går alla att odla som fleråriga växter. Då bildar de en buske med vedartad stam och grenar. Blommorna på en chiliplanta kommer från vecken mellan grenarna och därifrån utvecklas också nya grenar. Klipp ner övervintrade chiliplantor, gödsla jorden och ställ dem ljust så kommer de igång med tiden. Dessvärre är det svårt att ta skott från chili eftersom det bara är vissa delar av plantan som ger en ny planta som växer som den ska. Däremot går det att ympa överblivna grenar på en annan stam, men det är inget jag någonsin har försökt mig på.