Radar · Politik

Bolund (MP) besviken på regeringen: ”Prioriterar inte miljö och klimat”

Enligt Per Bolund (MP) har S, sedan MP lämnade regeringen i november, konsekvent valt att inte prioritera miljö- och klimatfrågor .

Miljöpartiets språkrör Per Bolund känner stor besvikelse över den miljö- och klimatpolitik som Socialdemokraterna fört sedan MP lämnade regeringen. ”Det är ett svek som jag ser det”, säger den före detta miljö- och klimatministern till SVT.

I samband med att budgetförslaget från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstades igenom i riksdagen i november i fjol, valde Miljöpartiet att lämna regeringen. Beskedet gavs under en presskonferens av språkrören Per Bolund och Märta Stenevi, kort efter omröstningen i riksdagen. Anledningen var enligt Bolund att det saknades förutsättningar för den gröna politik som MP vill genomföra.

Nu meddelar den före detta miljö- och klimatministern i en intervju i SVT att han är djupt besviken på regeringen för att inte ha gått vidare med viktiga miljöförslag efter att MP lämnade regeringen.

– Jag är otroligt besviken över att Socialdemokraterna väljer att inte gå fram med viktiga miljöförslag som är klara och skulle behövas för att snabba på omställningen och minska vår klimatpåverkan. Det är ett svek som jag ser det, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund till SVT.

Vidare berättar han att Miljöpartiet har en lista på propositioner, bland annat förslag som rör utfasning av fossila bränslen i transportsektorn, klimaträttsutredningen samt en samlad politik för havsmiljön, som han anser att regeringen bör lägga fram i riksdagen i vår. Men regeringen prioriterar inte miljö- och klimatfrågor, trots att allt är färdigt, enligt Per Bolund.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) uppger för SVT att regeringen gärna ser att de kan få stöd för sina förslag, innan de läggs fram i riksdagen.