Radar · Utrikes

Zelenskyj: Vi fortsätter försvara oss

Människor vilar i Kievs tunnelbana, som fungerar som bombskydd.

Ryska styrkor närmar sig Ukrainas huvudstad och strider pågår i norra delarna av Kiev.

President Volodymyr Zelenskyj uppmanar européer med stridserfarenhet att ansluta sig till striderna. Flyglarmen ljuder i Kiev och strider pågår i Obolon-området i norra delarna av huvudstaden.

President Zelenskyj, som tidigare sagt att han är ryska ”sabotörers” främsta måltavla, säger i en video släppt på eftermiddagen att han inte tänker sluta kämpa för sitt land.

– Vi är alla här. Vår militär är här, våra medborgare är här. Vi försvarar vårt oberoende, vårt land och kommer att fortsätta att göra det, säger han i videon där han står utanför presidentpalatset, enligt nyhetsbyrån AP.

Ryska styrkor närmar sig Kiev från nordöst och öst, uppger Ukrainas militär och skottlossning har hörts nära regeringskvarteren i Kiev, rapporterar AP.
Explosioner och eldstrider

"Svåraste dagen"

AFP:s utsände på plats i Kiev har hört explosioner och eldstrider.
”Gör molotovcocktails, oskadliggör ockupanten”, skriver ukrainska försvarets generalstab på Twitter. Man uppmanar också de som inte vill ansluta till striderna att hålla sig hemma och inte gå ut.

”I dag kommer bli den svåraste dagen. Fiendens plan är att bryta igenom med stridsvagnskolonner från (städerna) Ivankiv och Tjernihiv till Kiev”, skriver Anton Gerasjenko, rådgivare på det ukrainska inrikesdepartementet, på appen Telegram.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj filmad i Kiev i en film som släpptes på Facebook under fredagen
Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj filmad i Kiev i en film som släpptes på Facebook under fredagen.

En bro som leder från Ivankiv till Kiev har sprängts – enligt uppgifter från presidentens stab för att stoppa ryska trupper från att ta sig fram den vägen mot Kiev, rapporterar statliga Ukrinform.

Rysslands försvarsdepartement hävdar på fredag eftermiddag att man tagit kontroll över flygplatsen Hostomel, en knapp mil från Kiev. Uppgifterna har inte bekräftats, men skulle om det stämmer innebära att Ryssland kan flyga trupper direkt till utkanten av Kiev, skriver AP.

FN: 25 civila dödsoffer

En order om allmän mobilisering utfärdades sent på torsdagen, vilket innebär att värnpliktiga och reservister i alla Ukrainas regioner kommer att kallas in. I ett skriftligt uttalande ber Zelenskyj européer med stridserfarenhet att ansluta sig till striderna ”för att försvara Europa”.

Zelenskyj har också vädjat till Ryssland att sätta sig vid förhandlingsbordet. Kreml säger i sin tur att man är redo att skicka en delegation till Minsk för att samtala med Ukraina.

Det kommer obekräftade uppgifter från flera håll i landet om strider och robotbeskjutning som orsakat flera dödsfall.

Zelenskyj uppgav i torsdags att 137 ”hjältar” – både civila och soldater – dödats och över 300 personer skadats.

100 000 har flytt

Omkring 100 000 ukrainare har tvingats fly sina hem hittills, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. 50 000 ska enligt organisationen ha lämnat Ukraina sedan Rysslands invasion inleddes.

Den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform uppger att ukrainska styrkor förlorat kontrollen över en bro till Cherson-regionen, i södra delen av landet, som gränsar till Krimhalvön.

I Kiev och Ukrainas näst största stad Charkiv har människor tagit sin tillflykt till tunnelbanan för att undkomma attackerna.

”Senast vår huvudstad upplevde något liknande var 1941 när den attackerades av Nazityskland. Ukraina besegrade ondskan den gången och kommer att göra det igen”, skriver utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter.