Radar · Politik

Säkerhetsråd röstar om fördömande av Ryssland

Rysslands FN-ambassadör Vasilij Nebenzia.

FN:s säkerhetsråd ska rösta om en resolution som USA och Albanien har lagt fram om att fördöma Rysslands invasion av Ukraina och kräva ett ryskt tillbakadragande.

Ryssland, som för närvarande håller i ordförandeklubban i rådet, bekräftar att en omröstning ska hållas vid klockan 21, svensk tid. Resolutionen har däremot ingen chans att antas i rådet, eftersom Ryssland som permanent medlem har vetorätt.

2014, när Ryssland olagligen annekterade ukrainska Krimhalvön, lades en liknande resolution om fördömande fram i säkerhetsrådet, som fick stöd av 13 av de 15 medlemmarna. Kina avstod då från att rösta, och Ryssland utnyttjade sitt veto.

Även om fredagens resolution inte går igenom innebär det för Washingtons del en markering för att visa hur isolerat Ryssland är, enligt diplomater.

Ett liknande förslag är tänkt att läggas framför FN:s generalförsamling vid ett senare tillfälle, där inget land har vetorätt och alla 193 medlemmarna får lägga sin röst. Å andra sidan är de resolutioner som antas av generalförsamlingen inte bindande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV