Radar · Djurrätt

Rekordmånga hundar smugglades i fjol

Tullverket stoppar rekordmånga smuggelhundar.

Under fjolåret stoppade Tullverket 523 hundar från att föras in i Sverige, vilket är den högsta siffran någonsin. Den kan jämföras med 2020, då 294 hundar stoppades.

De flesta hundar stoppades vid landets södra gräns, och Tullverket ser att hundsmuggling blivit allt mer intressant för kriminella.

”Det är dyster trend vi ser. Viljan att ha hund är stor och det utnyttjas av kriminella som ser att de kan tjäna stora pengar på den här hänsynslösa hanteringen av levande varelser”, säger Oscar Lindvall, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning syd, i ett pressmeddelande.

"Mer organiserad"

Redan tidigt under pandemin såg Tullverkets experter på handel med levande djur att smugglare utnyttjade det växande intresset för att skaffa hund.

”Hundsmugglingen är mer organiserad och sofistikerad i dag och hundarna kommer ofta från Polen, Bulgarien, Ungern och Rumänien”, kommenterar Oscar Lindvall.

Han uppmanar till försiktighet vid köp av hund och att endast anlita uppfödare i Sverige eller seriösa kontakter. Annars riskerar man att köpa en valp som kan vara allvarligt sjuk i rabies, ha parasiter och som smugglats in under avskyvärda förhållanden.