Radar · Utrikes

EU fryser Putins tillgångar

Ukrainas president,  Volodymyr Zelensky, vädjar om hårda sanktioner från EU gentemot Ryssland.

EU har beslutat frysa både Vladimir Putins och Sergej Lavrovs tillgångar, med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Det bekräftar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) efter mötet med  EU-kollegorna i Bryssel under fredagseftermiddagen.

Frågan diskuterades under torsdagskvällens EU-toppmöte i Bryssel, då flera länder var för personliga sanktioner mot Ryssands ledare Putin och hans utrikesminister Lavrov.

Sanktionspaketet som EU:s stats- och regeringschefer kom överens om i torsdags, spikades under fredagseftermiddagen av EU-ländernas utrikesministrar.

Vill ha "fullständig isolering"

Under fredagen vädjade Ukrainas president, Volodymyr Zelensky till EU att införa tuffa sanktioner mot Ryssland. Bland annat önskade han en ”fullständig isolering” av Ryssland, vilket bland annat skulle inbegripa indragning av ryska visum, frånkoppling från banksystemet Swift, återkallande av ambassadörer och oljeembargo.

Att EU inte beslutade att utestänga Ryssland från Swift har kritiserats, inte minst från ukrainskt håll, men är alltså inte aktuellt just nu.

– Det viktiga är att vi är helt eniga, menade Ann Linde inför mötet. Från svensk sida har vi inga problem med Swift, till exempel. Det finns några som har problem med det. Det absolut viktigaste är att vi nu tillsammans med USA, Kanada, Australien kan ta det här historiskt tuffa sanktionspaketet. Jag tycker det är väldigt bra att vi lyckas med, det uppger utrikesministern till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV