Radar · Utrikes

Ukrainskt kärnkraftverk tillbaka på elnätet

Kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina.

Det ryskkontrollerade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina är återigen kopplat till elnätet sedan det varit frånkopplat under torsdagen, uppger ukrainska myndigheter till Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Ukrainska myndigheter uppger till IAEA att kärnkraftverket vid två tillfällen under torsdagen tappat kontakt med elnätet, men att kontakten senare återställdes. Ukraina uppger även att kärnkraftverket under avbrottet hade en fungerande ledning till ett närliggande värmekraftverk som kan förse det med reservkraft vid behov, skriver IAEA i ett pressmeddelande.

Ukrainska myndigheter uppger vidare att kärnkraftverkets reaktorer kopplades bort från elnätet i samband med det första strömavbrottet, och att deras nödsystem aktiverades. Reaktorerna var fortsatt frånkopplade även efter det att kärnkraftverkets anslutning till elnätet återupptogs, enligt IAEA.

”Det finns ingen tillgänglig information om den direkta orsaken till strömavbrotten”, skriver IAEA. 

Operatören Energoatom skrev tidigare under torsdagen på meddelandetjänsten Telegram att kontakten med elnätet bröts till följd av bränder vid värmekraftverket. 

Reservkraft startar automatiskt 

Jan Hanberg, enhetschef vid Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att kärnkraftverkets reservkraft startar automatiskt vid behov. 

– Reservkraften är ju dieselgeneratorer. Det finns ett antal dieselgeneratorer för varje verk. De startar och förser de nödvändiga säkerhetsfunktioner med el.

TT: Vad händer om reservkraften tar slut?

– Då går man in i ett Fukushimaliknande förlopp. Att kylningen försvinner och man går mot härdsmälta om man inte lyckas återupprätta kylningen igen. Det kan ju vara genom att man lyckas ansluta till yttre nät eller på annat sätt får till annan reservkraft.

Kontrolleras av Ryssland

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och kontrolleras av Ryssland sedan inledningen av kriget. Ukraina anklagar Ryssland för att ha erövrat kärnkraftverket för att förse den annekterade Krimhalvön med elektricitet.

Under de senaste veckorna har strider pågått i närheten av det ryskkontrollerade kärnkraftverket, något som har fått bland annat FN att varna för en katastrof.

Anläggningen är byggd enligt den relativt moderna sovjetiska designen VVER-1000. Reaktorerna är inbyggda i ett robust skal av närmare två meter tjock betong samt ett flera centimeter tjockt lager stål.

De ska kunna stå emot inte bara naturkatastrofer utan även flygangrepp. Efter terrorattackerna i USA i september 2001 testades konstruktionen även framgångsrikt mot att träffas av ett passagerarflygplan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV