Energi

Broccoli med stuns är bästa grejen

Rosta den i ugnen, ångkoka på spisen eller snabbstek i woken – möjligheterna är många.

I broccoli finns det massor med näring – järn, kalk och vitaminer. Den är smakrik och passar till det mesta, om man bara inte kokar den för länge. 

Det är alltid läge för broccoli. Den kan slinka ner i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Smakrik, sund och stunsig, så länge den behandlas på rätt sätt. Överkokt broccoli gör sannerligen ingen mänska glad och bör väl närmast betraktas som en dödssynd.

Nej, hellre hacka och fräsa härligheten hastigt i panna med ett gäng goda smaker såsom vitlök, ingefära och chili.

Personligen är jag även svag för broccoli i gratänger. Det blir liksom mysmat med textur. Broccoli tål faktiskt det mesta. Rosta den i ugnen, lägg den på grillen, ångkoka på spisen, snabbstek i woken, mixa den slät eller knapra den rå – alla former har sin egen charm (utom sönderkokt).

Broccoli lär faktiskt ha vuxit i Sverige ända sedan vikingatiden – även om den började bli populär först någon gång på femtiotalet. Den är kalorisnål, fullproppad med järn, allehanda vitaminer och antioxidanter. Dessutom har den visat sig sänka kolesterolhalten i blodet. Broccoli är också en viktig kalciumkälla för exempelvis veganer och andra som inte tål eller gillar mjölkprodukter. Ytterligare en positiv egenskap är att den är minst lika nyttig tillagad som rå, något som är ganska sällsynt i grönsaksvärlden.

Jag läste någonstans att broccolistammen ofta kastas. Det är ren och skär idioti i mina ögon. Den är smakrik, saftig och otroligt användbar. Tycker du att den känns träig, testa att skala och hacka stammen. Ger perfekt crunch och smak till ungefär precis vad som helst. Så det är dags att sluta kasta och tänka om. Kanske behöver den någon extra minuts tillagningstid innan den förenas med de ack så omhöljda buketterna, men den förtjänar sannerligen inte att hamna i soppåsen.

Broccolin är värd att älska. Hela broccolin.

Krämig och god gnocchigratäng med broccoli är en perfekt vardagsrätt som går snabbt att laga
Krämig och god gnocchigratäng med broccoli är en perfekt vardagsrätt som går snabbt att laga. Foto: Andreas Hillergren/TT

Gnocchigratäng med broccoli

4 portioner, 40 minuter

Enklast tänkbara middag, men likväl krämigt, mättande och grymt gott.

• cirka 250 g broccoli

• 500 g färsk gnocchi

• 1 1/2 dl havregrädde

• 150 g krämig vegansk ädelost

• salt

• nymalen svartpeppar

• cirka 1 tsk rökt paprikapulver

• eventuellt färsk oregano

Gör så här:

1. Skär broccolin i buketter och skiva stammen.

2. Koka gnocchin enligt instruktionerna på förpackningen i saltat vatten. Fiska upp med hålslev och låt rinna av. Lägg i broccolin och koka i cirka 2 minuter i samma vatten. Låt rinna av ordentligt.

3. Placera gnocchi och broccoli i en ugnsfast form. Häll på grädde och klicka över osten här och var. Krydda med salt, peppar och rökt paprikapulver. Klipp eventuellt över lite färsk oregano (alternativt strö över torkad) och blanda försiktigt.

4. Gratinera i 200 grader eller 175 grader varmluft i cirka 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg och börjar bubbla.

5. Servera med en grönsallad.

Testa broccoli med kinesiskinspirerad ingefärsdressing och färska groddar
Testa broccoli med kinesiskinspirerad ingefärsdressing och färska groddar. Foto: Andreas Hillergren/TT

Broccoli med ingefärsdressing och groddar

4 portioner (som tillbehör), 15 minuter

Ett kinesiskt recept inspirerat av den eminente stjärnkocken Erik Videgård. Egentligen ska det vara kinesisk broccoli (daggkål) som är mer en bladgrönsak, men jag tycker att det funkar fint med vanlig.

• cirka 500 g broccoli

• salt

• 2 msk olja

• 4 cm färsk ingefära, finhackad

• 1 msk risvin, alternativt torr sherry (för alkoholfritt alternativ, använd mirin)

• 4 msk av kokvattnet

• 1 tsk strösocker

• eventuellt 1 tsk soja

• 1 msk maizena, utrört i lite vatten

• valfria färska groddar

Gör så här:

1. Dela broccolin i buketter och hacka stammen (skala om du vill).

2. Koka upp rejält med saltat vatten, lägg i broccolin och låt koka i max 1 minut.

3. Ta upp och spola av med iskallt vatten, låt rinna av på en ren kökshandduk.

4. Hetta oljan i en wok eller vid stekpanna. Tillsätt broccolin och fräs i 30 sekunder, tillsätt ingefäran och snabbstek till det börjar dofta.

5. Slå på risvin, kokvatten, socker och soja (kan uteslutas). Sjud tills broccolin är genomvarm.

6. Lägg över broccolin på ett fat.

7. Red vätskan med maizenablandningen, låt koka upp och häll sedan dressingen över broccolin. Toppa med valfria groddar och servera. Väldigt gott till fiskrätter, men passar även till annat.