Radar · Politik

Uppgifter: Svensk-finskt Natobesked inom kort 

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) leder dagens möte i den säkerhetspolitiska analysgruppen.

Sverige och Finland kan komma att ge besked om Natoansökan i mitten av maj, enligt finländska medieuppgifter. Den veckan gör Finlands president ett statsbesök i Sverige. 

Tidningen Iltalehti uppger, utan att ange några källor, att den svenska regeringen bett Finland om att samordna ländernas besked om Natoansökan. Enligt tidningen kan det komma att ske under veckan som börjar den 16 maj. Samma vecka, 17–18 maj, gör Finlands president Sauli Niinistö ett statsbesök i Sverige. 

Enligt Expressen bekräftar svenska regeringskällor att Sverige och Finland är överens om att samordna Natoansökningar och att det ska ske under den aktuella veckan. 

Den svenska socialdemokratiska regeringen har hittills inte informerat om när ett svenskt besked om eventuell Natoansökan kommer. 

Socialdemokraterna har just inlett sin interna säkerhetspolitiska dialog i partiet, bland annat om ett eventuellt Natomedlemskap. Den ska vara klar den 12 maj. Därefter ska partistyrelsen fatta beslut, vilket ska ske senast 24 maj. 

På frågan om den 24 maj inte är sent om Sverige ska hålla jämna steg med Finland, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S): 

— Vi ger vårt besked när vi är klara med vår process. Man ska ha respekt för sådana här stora beslut och sådana här speciella lägen vi befinner oss i. Man måste ha lite tid att arbeta med den här typen av frågor. 

Samtidig som Socialdemokraternas interna process pågår så arbetar regeringen med en ny säkerhetspolitisk analys för Sverige efter Rysslands angrepp på Ukraina. Analysen ska vara klar den 13 maj. Det är dock oklart om den kommer att innehålla någon rekommendation om Natomedlemskap.