Krönikor

Tänk om vi bäddar för avskaffandet av demokrati och yttrandefrihet

Yttrandefrihet i all ära, men det är en hårfin linje mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp. Rasmus Paludan är på fel sida av denna linje. Väldigt långt in på fel sida.

Det har blivit så vanligt med muslimhat att man knappt reagerar längre. Muslimerna är dagens syndabockar som är källan till all ondska. Allt som går fel i Sverige kan ledas tillbaka till muslimerna. Det talas om det öppet och vi har ett parti i riksdagen som inte kan vara tydligare med att muslimer är de otäcka typerna som förstör det annars felfria Sverige. Sen har vi flera andra partier som flörtar med väljarna med samma metod. Har ju funkat för Sveriges tredje största parti så kan funka för dem också.

Jag försöker minnas hur det var när mycket av det som är jätteokej i dag var det mest otänkbara, för nästan tio år sedan. Ni vet, när rasister var rasister i smyg och inte satt i de finaste rummen i landet.

Då rasismen blivit så pass rumsren tog det också ett tag för mig att regera på koranbränningarna. Yttrandefrihet och demokrati och allt det där fina kostar, så vill dansken bränna en koran får vi väl bita ihop och hoppas på att det inte blir kaos, tänkte jag. Trots att vi alla vet att det är just skapandet av kaos som är hans primära mål med hela denna cirkus.

Jag var tvungen att kolla upp vad hets mot folkgrupp faktiskt var. Jag vet ju att det är en grej, men det är väl inte hets mot folkgrupp om det är muslimer som blir utsatta? Är väl okej med muslimhat nu. Man är inte rasist eller något om man hetsar mot muslimer, man är bara kritisk, tycker ju rasisterna som alltså inte är rasister.

Ja, men så kanske det är, har jag tänkt några gånger. För precis som alla andra är jag skadad av normaliseringen som skett i raketfart de senaste åren. Men nej, det är inte okej att en högerextremist som är känd att vilja genomföra etnisk rensning fått tillstånd gång efter gång att bränna koranen under muslimernas heligaste månad.

Hur sätter man inte ihop alla pusselbitarna när man lägger resurser på att skydda hans rätt till ”yttrandefrihet”? Och även om vi nu vill påstå att en koranbränning bara är ett uttryck för yttrandefriheten, hur tillåter man det att ske igen när man ser vilket kaos det skapat?

De senaste dagarnas upplopp och våldsamheter kommer aldrig vara okej, men vi behöver se hela bilden. Stenkastning mot poliser och bränder är inte acceptabelt. Vi ska fördöma men också förstå att grundproblemet är just att en dansk högerextremist utnyttjar att rasismen i Sverige är så pass rumsren för att få just dessa reaktioner. Vi måste verkligen börja titta på hur våra lagar missbrukas innan det är för sent. Normaliseringen får inte göra oss ännu mer skadade.

Jag vågar inte ens tänka på framtiden längre för jag vet inte hur långt det kan gå. Jag är rädd att vi i syfte att värna om demokratin, yttrandefriheten och andra rättigheter också bäddar för deras totala avskaffande längre fram. Jag förstår därför inte hur viktigt det är för yttrandefriheten att provocera en redan marginaliserad grupp i samhället.

Malmöpolisen har anmält Rasmus Paludan.

Han ställer upp i riksdagsvalet.