Glöd · Debatt

”Nu behövs ett systemskifte för att rädda vår framtid”

”Hälften av världens befolkning kommer att leva i temperaturer som är hälsofarliga om vi missar Parismålen.

Mänskligheten har alltid sett upp till stora ledare. Det har knuffat in oss i ett förhållningssätt där individen inte behöver engagera sig. Vi har litat på att våra makthavare tar ansvar för samhällets välbefinnande. Men tar de verkligen ansvar för det allra viktigaste – vår framtid? 

DEBATT. Vi känner alla till IPCC:s alarmerande rapport. Den sista har det högsta tonläget någonsin. Ser vi inte till den biologiska mångfaldens betydelse kommer vi att missa Parisavtalets mål. 30-50 procent av jordens natur måste bevaras och naturen måste kunna säkra 50-60 procent av koldioxidbudgeten, enligt IPCC. Våtmarker, permafrost och  skogar måste säkras.

Plastpartiklar har påträffats i grundvattnet och i oss människor. Överkonsumtionen av kött har enorma konsekvenser förutom kornas metanutsläpp. Enligt svensk mat- och miljöinformation är djurhållningen den i särklass största orsaken till regnskogsskövling, artutrotning, utfiskning, och uppkomsten av antibiotikaresistenta bakterier. Och de globala utsläppen väntas öka.

Vi har alla hört om klimatförändringarnas konsekvenser: global avsmältning av glaciärer, höjda havsnivåer, fler perioder av extremhetta, torka, skyfall och stormar som i sin tur ökar risken för skogsbränder och översvämningar.

Hälften av världens befolkning kommer att leva i temperaturer som är hälsofarliga om vi missar Parismålen. Stora landområden blir obeboeliga och omöjliga att odla mat på. Miljarder människor lever redan i katastrofområden. Orättvisor, ojämlikhet och fattigdom gör det svårare att hantera klimatförändringarna. Brister på mat och vatten får stora dominoeffekter. Hela ekonomier kommer att kollapsa och vi har bara sett början på klimatförändringens flyktingströmmar.

Vi behöver bädda för en långsiktigt hållbar utveckling. Den viktigaste är att implementera kopplingen mellan biologisk mångfald, klimat, kulturanpassning, koldioxidutsläpp, sårbarhet och rättvisefrågor. Även klimat och fred hänger ihop. Det vi nu ser som konsekvenserna av kriget i Ukraina är att vi behöver göra oss oberoende av rysk gas och olja. Vi behöver också klara oss utan vete från Ukraina. I dag kommer nämligen 80 procent av Europas vete därifrån.

Klimatalliansen arbetar för långsiktig hållbarhet och en fördjupad demokrati med medborgarråd där vi tar ansvar för sammanhangen. Ger naturen en röst. Vi har åtta år på oss att rädda det som går. Det är två val. Därför ställer Klimatalliansen upp i höstens val. Vi vill bilda en gemensam union oavsett partifärg där alla som vill sätta klimatet högst upp på dagordningen kan bidra med sin röst.