Radar · Morgonkollen

Ett nytt grönt parti vann parlamentsvalet i Slovenien

Robert Golob på sin valvaka i Ljubljana.

Sloveniens konservativa premiärminister Janez Janša förlorade söndagens parlamentsval mot den politiskt oerfarne affärsmannen Robert Golobs gröna parti, Frihetsrörelsen, som grundades så sent som i januari.

– I kväll dansar vi. I morgon är en ny dag och då blir det hårt arbete, säger Robert Golob till sina anhängare på partiet Frihetsrörelsens valvaka.

Det som såg ut att kunna bli ett tätt lopp mellan sittande premiärministern, högerledaren Janez Jansa, och affärsmannen Robert Golob, blev en klar seger för Frihetsrörelsen (GS) som fick nära 36 procent av rösterna.

Jansas konservativa Slovenska demokratiska partiet (SDS) blev näst största parti med 22,5 procent.

55-årige Golob var chef för ett statligt elbolag fram till i januari, när han tog över ett litet, grönt parti och döpte om det till Frihetsrörelsen.
Nu ser han ut att försöka bilda regering i en koalition med ett antal mindre vänster- eller mittpartier.

Flera partier ligger runt fyraprocentsspärren, och det är på söndagskvällen ännu oklart hur parlamentet kommer att se ut under nästa mandatperiod.

Högerpopulisten Jansa har suttit vid makten sedan mars 2020. När den förra amerikanska presidenten Donald Trump satt vid makten var Jansa en av få EU-ledare som tydligt visade stöd för Trump och han har även nära band till den ungerska premiärministern Viktor Orbán.

På Twitter tackar han på söndagskvällen sina väljare för deras röster.