Radar · Fred

Manifestation för kärnvapennedrustning: ”Sverige bör skriva på kärnvapenförbudet”

Kärnvapen är inte ett skydd utan ett hot, menar organisationerna bakom manifestationen som börjar på söndag.

Med start imorgon arrangerar flera organisationer en två dagar lång manifestation utanför riksdagen för att uppmärksamma internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.
– Vi vill påminna om att kärnvapen inte är ett skydd utan ett hot, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen.

På måndag är det FN:s internationella dag för totalt avskaffande av kärnvapen. På grund av det, och med tanke på den rådande världssituationen, kommer flera medlemsorganisationer i ICAN Sverige att anordna en manifestation på söndag och måndag. Flera tal och aktiviteter kommer att hållas på Mynttorget.

– Vi kommer även ta dit ett konstverk av konstnären Pedro Reyes. Ett nio meter högt svampmoln. Med det vill vi påminna om hotet som finns mot oss alla, så länge vi inte förbjuder kärnvapen, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna fredsrörelsen som är en av medarrangörerna.

Bakom manifestationen står även Svenska freds, Svenska FN-förbundet, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) samt Svenska läkare mot kärnvapen, samtliga medlemsorganisationer i paraplyorganisationen ICAN Sverige.

Den 26 september är en viktig dag att uppmärksamma, speciellt nu, menar Sjöström Becker.

– Risken för kärnvapen är större än någonsin nu. Och Sverige ansöker om medlemsskap i en militärallians som har kärnvapenskugga som maktmedel och övar och planerar med Nato inför en potentiell kärnvapenattack.

Hon håller inte med om antagandet att innehav av kärnvapen gör världen till en tryggare plats.

– Vi vill påminna om att kärnvapen inte är ett skydd utan ett hot. Det hotar samhällen, klimatet och oss själva. En avfyrning av ett kärnvapen är en humanitär katastrof, med konsekvenser som ingen stat kan greppa.

Hon menar att vi i dag är mer omedvetna om kärnvapnens effekter, då de inte har använts i ett anfallskrig sedan andra världskriget och vi därför inte på ett direkt sätt har upplevt konsekvenserna.

– Det finns någonting i hur vi pratar om kärnvapen. Att de är mer precisa, avgränsade, precis som om hotet skulle vara mindre. Men så är det inte.

Därför vill organisationerna uppmana regeringen att se till att Sverige förblir kärnvapenfritt och att skriva på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

– Att vi söker Natomedlemskap behöver inte alls vara ett hinder för att skriva på kärnvapenförbudet. Det är första steget, ett konstruktivt steg mot ökad gemensam säkerhet.

I dag när vi har ett krig som pågår runt hörnet och en ”kärnvapenmakt som är trängd i ett hörn” är det viktigare än någonsin att tänka på hur vi agerar för att uppnå fred, menar Lotta Sjöström Becker.

– Vapen kan inte bygga fred. Mycket av det som händer nu säkerhetspolitiskt händer på grund av att det finns en oro och rädsla. Men man bygger inte tillit och gemenskap genom vapen, utan genom att stärka vår demokrati. Varför läggs inte lika mycket resurser på fredsbygge som det görs på vapen och upprustning? Det läggs vanvettigt mycket resurser på upprustning. Men vi måste hitta fredliga lösningar utan vapen, säger hon.