Radar · Mänskliga rättigheter

Exiliranier hoppas på stor uppslutning under dagens demonstrationer

Kurdiska kvinnorättsaktivister håller upp bilder på Mahsa Amini i samband med demonstrationer  i Beirut i onsdags.

Under lördagseftermiddagen kommer demonstrationer till stöd för kvinnor och andra förkämpar för mänskliga rättigheter i Iran att hållas på flera platser.

Demonstrationen i Stockholm äger rum på Sergels torg med start klockan två. Flera organisationer och föreningar är med i arrangörsstaben, bland annat Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI.

– Vi hoppas på många deltagare och tror att det kommer mycket folk, säger Massud Kiani, som är FFFI:s EU-representant.

"Många är väldigt upprörda"

FFFI är ett nätverk av iranska föreningar i Sverige som samlats för att uppmärksamma frågor om demokrati och mänskliga rättigheter i Iran.

Arbetet fokuseras på att belysa pågående kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran och att bilda opinion mot förtrycket.

Demonstrationen hålls i solidaritet med dem som arbetar för mänsklig rättigheter i Iran och är till stöd för kvinnors rättigheter och humanism. Frågan är just nu brännhet efter 22-åriga Mahsa Aminis död sedan hon blivit gripen av den iranska moralpolisen. Dödsfallet har väckt en stark våg av protester i såväl Iran som andra länder.

– Många är väldigt upprörda över situationen i Iran och som du vet pågår protester både inne i Iran och i många andra länder runt om i världen, säger Massud Kiani. Vi tror att många söker sig till Sergels torg i dag.

Även i Göteborg kommer man att demonstrera under lördagen. Den demonstrationen kommer att starta klockan 13 på Kungsportsplatsen, Avenyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV