Radar · Mänskliga rättigheter

Exiliranier hoppas på stor uppslutning under dagens demonstrationer

Kurdiska kvinnorättsaktivister håller upp bilder på Mahsa Amini i samband med demonstrationer  i Beirut i onsdags.

Under lördagseftermiddagen kommer demonstrationer till stöd för kvinnor och andra förkämpar för mänskliga rättigheter i Iran att hållas på flera platser.

Demonstrationen i Stockholm äger rum på Sergels torg med start klockan två. Flera organisationer och föreningar är med i arrangörsstaben, bland annat Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI.

– Vi hoppas på många deltagare och tror att det kommer mycket folk, säger Massud Kiani, som är FFFI:s EU-representant.

"Många är väldigt upprörda"

FFFI är ett nätverk av iranska föreningar i Sverige som samlats för att uppmärksamma frågor om demokrati och mänskliga rättigheter i Iran.

Arbetet fokuseras på att belysa pågående kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran och att bilda opinion mot förtrycket.

Demonstrationen hålls i solidaritet med dem som arbetar för mänsklig rättigheter i Iran och är till stöd för kvinnors rättigheter och humanism. Frågan är just nu brännhet efter 22-åriga Mahsa Aminis död sedan hon blivit gripen av den iranska moralpolisen. Dödsfallet har väckt en stark våg av protester i såväl Iran som andra länder.

– Många är väldigt upprörda över situationen i Iran och som du vet pågår protester både inne i Iran och i många andra länder runt om i världen, säger Massud Kiani. Vi tror att många söker sig till Sergels torg i dag.

Även i Göteborg kommer man att demonstrera under lördagen. Den demonstrationen kommer att starta klockan 13 på Kungsportsplatsen, Avenyn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV