Radar · Politik

Enig höger nominerar Norlén till talman

Riksdagens nuvarande talman Andreas Norlén har nominerats till att få fortsätta på posten.

Riksdagens talman Andreas Norlen (M) ser ut att få fortsätta på sin post – nu har de fyra högerpartierna som har majoritet i riksdagen kommit överens om att nominera honom till uppdraget.

Partierna nominerar sverigedemokraten Julia Kronlid till andra vice taman.
M, KD, SD och L gav beskedet i ett pressmeddelande på söndagseftermiddagen.

”Talmannen är riksdagens främsta representant. Ämbetets vikt och betydelse innebär att det är viktigt att personen som innehar det är kunnig och brett respekterad. Mot den bakgrunden väljer Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att nominera Andreas Norlén till riksdagens talman”, skriver de fyra partierna.

Partierna har dessutom kommit överens om att nominera Julia Kronlid (SD) till andra vice talman, samt att lägga ned sina röster i valet om första och tredje vice talman.

Proportionalitetsprincipen

”De fyra partierna är ense om att i valet av vice talmän ska proportionalitetsprincipen tillämpas, vilket skulle ge de tre stora partierna i riksdagen en rättvis representation i talmanspresidiet”, skriver de.

Partierna har även enats om att ge Sverigedemokraterna åtta av de 16 presidieposter som högerblocket förfogar över i riksdagens utskott. Moderaterna får fyra poster, samtidigt som Kristdemokraterna och Liberalerna får två var.

Andreas Norlén har varit riksdagens talman sedan riksdagsvalet 2018.
TT söker de fyra partierna för fler kommentarer. Moderaterna och Sverigedemokraterna har avböjt att ytterligare kommentera.
Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig beskrivning av det totala antalet presidieposter i riksdagens utskott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV