Radar · Mänskliga rättigheter

Dödssiffrorna stiger i Iran

Det iranska styret har strypt internettillgången i Iran, vilket försvårar bevakningen av protesterna i landet.

Myndigheterna i Iran redovisar ett allt högre antal dödsfall i samband med de protester som har skakat landet den senaste veckan. Men det officiella talet är fortsatt lägre än oberoende aktörers uppskattningar.

35 personer har omkommit, enligt en rapport som härstammar från Irans statliga tv.

Den oberoende och Oslobaserade människorättsgruppen Iran human rights uppgav på fredagen att fler än 50 människor hade dödats dittills.

Säkerhetsstyrkor har skjutit skarpt mot demonstranter i staden Oshnaviyeh i norr, enligt den kurdiska Oslobaserade organisationen Hengaw. I staden Babol har demonstranter tänt eld på en jättelik anslagstavla med ayatolla Ali Khameneis bild, enligt obekräftade uppgifter.

Klipp på sociala medier visar hur demonstranter bränner en polisbil och konfronterar poliser i Teheran, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Ingen aning om vad de gjorde mot henne"

De omfattande protesterna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini, som gripits av den islamiska diktaturens hårdföra moralpolis, dog i häktet i förra veckan. Hennes misstänkta brott var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.

Kvinnans pappa, Amjad Amini, säger till BBC Persia att myndigheternas officiella förklaring – att hans dotter avled till följd av en hjärtattack – är lögn. Enligt pappan ignorerades familjens böner om att få se dottern efter hennes död. När de till slut fick se henne inför begravningen så var kroppen nästintill heltäckt.

— Jag har ingen aning om vad de gjorde mot henne, säger pappan.

Gripna journalister

Journalisten Nilufar Hamedi i Teheran, som besökte sjukhuset där Amini låg i koma och var den som först avslöjade fallet, har gripits. Det skriver hennes arbetsgivare, tidningen Sharg, på Telegram. Även fotografen Yalda Moaiery som bevakade protesterna har gripits i veckan, rapporterar AFP.

Kommittén för att skydda journalister (CPJ) kräver att de omedelbart släpps.
Även en känd iransk aktivist, Majid Tavakoli, uppges ha gripits i sitt hem.

Irans president Ebrahim Raisi har lovat en skyndsam utredning, men protesterna spreds snabbt till tiotals städer och har fortsatt i flera dagar.

Under de pågående protesterna blottar kvinnor sina huvuden, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. Vissa publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.

Regeringsstödda motdemonstrationer

Även regeringsstödda motdemonstrationer till stöd för att bära slöja hölls under fredagen, meddelar myndigheterna enligt landets officiella nyhetsbyrå Irna. Tusentals människor, de flesta män, rapporterades delta.

I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran i perioder stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.

Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV