Glöd · Ledare

Tidölagets förslag om tolkar är både omänskligt och okunnigt

Acko Ankarberg Johansson (KD), ny sjukvårdsminister, intervjuades i Svenska Dagbladet i söndags, och sa bland annat några ord om vad som står i Tidöavtalet om sjukvårdstolkar. Överenskommelsen säger att man ska utreda möjligheterna att begränsa rätten till kostnadsfri tolk för den som har uppehållstillstånd eller svenskt medborgarskap.

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag. Men direktiven har ännu inte lagts till utredningen, säger hon.

Om hon hade varit entusiastisk inför förslaget hade hon antagligen sagt något annat. Till exempel att de skulle titta på hur man kan ändra lagen så att en sådan förändring blir möjlig. Men hon väljer att tala om patientsäkerhet, jämlikhet och de lagar som finns.

Det säger en del om Tidöavtalet att jag blir rörd över att finna en ådra av medmänsklighet. Men det gäller för flera av punkterna i förslaget, att lagar kommer att behöva ändras. Det kommer att finnas patienter och patienter i det Sverige som växer fram. Sådana som har rätt till patientsäkerhet och sådana som får skylla sig själva som inte har lärt sig svenska.

Det är så motbjudande att det vänder sig i magen. På flera sätt. Den som själv har erfarenhet av att få svåra och komplicerade besked av en läkare vet hur svårt det kan vara att ta in. Även om man har svenska som modersmål och även om läkaren tar sig tid och lyckas undvika läkarlingo. Men det behöver inte handla om livshotande sjukdomar för att det ska vara viktigt att förstå och bli förstådd.

Det är inte, som man skulle kunna tro, ett rent SD-förslag – Moderaterna i Region Stockholm föreslog samma sak i somras. Stockholms läkarförening protesterade – det skulle bli ineffektivt, osäkert och leda till dyrare vård.
Tidölagets förslag är inte bara omänskligt. Det är också okunnigt – att lära sig ett språk kan inte vara en plikt. Förutsättningarna är olika och oförutsägbara, det kan handla om hälsa, livssituation eller språkbegåvning.

Om det verkligen är ett förslag som man lägger av ekonomiska skäl kan sådant spela roll. Då kan man backa och säga att det var en dålig idé. Om de ekonomiska skälen bara är en tunn sockerglasyr på en önskan att straffa och exkludera kommer sådana fakta att viftas bort, ironiskt nog som ”känsloargument”.

Idén om att alla ska tala svenska i Sverige har blivit en del av en nationalistisk dröm om ett enhetligt samhälle. Ett Sverige där vi talar samma språk, klär oss ungefär likadant, firar samma högtider, äter samma slags mat och helst har samma hudfärg. De vill ”tillbaka” till något som aldrig har funnits och som varken är möjligt eller önskvärt. De vill att vi ska vara lika, inte jämlika, och det här förslaget innebär att de är beredda att gå över lik.

Det är som om civilisationen håller på att implodera. Meningen med ett samhälle är ju samarbete och solidaritet, inte detta. Det är överhuvudtaget inte statens ensak vilka språk vi talar eller efter hur många år någon verkligen borde ha lärt sig svenska. Utbilda istället fler tolkar och ge alla optimala förutsättningar att lära sig svenska – vuxna på sfi, elever i skolan. Och där är modersmålsundervisningen av stor betydelse.

Det vill visserligen inte Tidölaget låtsas om. En annan utredning som ska tillsättas ska ”se över modersmålsundervisningen i syfte att den inte negativt ska påverka integration eller elevens kunskapsutveckling i det svenska språket”. I Skolvärlden påpekar skolexperten Per Kornhall att all tillgänglig forskning visar på motsatsen. ”Man lär sig svenska bättre om man kan fortsätta utveckla sitt modersmål. Det ger dessutom en för svenska samhället viktig kompetens.”

Precis. Fler elever som växer upp med goda kunskaper i flera språk. Fler som kan välja att utbilda sig till tolkar, speciellt om man satsar på sådana utbildningar. Språkkunskaper är aldrig ett hot mot integration, och tvång och repressalier är inte en väg dit. Måtte vi snabbt befria oss från denna politiska poltergeist och låta tusen blommor blomma.

Den mjuka, grå höstdimman.

Alla dessa idioter som tror att deras illvilja är realism.

Texten är korrigerad den 25 oktober 2022 kl 09.38.