Radar · Utrikes

Sunak blir brittisk premiärminister

Storbritanniens före detta finansminister, konservative Rishi Sunak.

Den tidigare finansministern Rishi Sunak har valts till Storbritanniens näste konservative ledare – och därmed premiärminister i Storbritannien.

Sunaks utnämning blev en formalitet efter att den enda utmanaren som var kvar, Penny Mordaunt, drog sig ur efter att inte ha nått tillräckligt stort stöd.
Rishi Sunak har därmed valts till ledare av det konservativa partiet, sade Graham Brody, ordförande i den kommitté som väljer partiledare, några minuter efter klockan 15 svensk tid.

Måste träffa kungen

Valet stod mellan de två sedan den tidigare avsatte premiärministern Boris Johnson sent på söndagen valde att inte ställa upp. Enligt Mordaunts medarbetare kom hon inte upp i mer än 90 ledamöters stöd, mot de 100 som krävdes för att ställa upp i valet.

42-årige Sunak är ännu inte premiärminister, det kan han bli först efter att ha träffat kung Charles. Denne befann sig på måndagseftermiddagen på slottet Sandringham, men ska enligt ITV ha begett sig till London för att kunna ta emot Sunak under måndagskvällen.

Troligtvis blir han dock inte formellt ny ledare för landet förrän på tisdagen – 50 dagar efter att han förlorade kampen om premiärministerposten mot Liz Truss i september.

Tuff uppgift

Valet av Rishi Sunak kommer efter en intensiv helg av rykten och utspel, som under måndagen i allt större utsträckning visade på att Sunak hade en ointaglig ledning i valet. Själv har han inför måndagens tal inte uttalat sig offentligt om ledarvalet, annat än på twitter när han meddelade sin kandidatur.

Som premiärminister har han några tuffa uppgifter framför sig, och förutom att leda landet genom en ekonomisk kris måste han också lyckas återfå förtroendet från vanligt folk och ena sitt splittrade parti, som efter de senaste turerna fått se sitt förtroende rasa i bottten.

Fakta: Rishi Sunak

Föddes den 12 maj 1980 i Southampton, England. Pappan var läkare och mamman apotekare. Bägge föräldrarna kom till Storbritannien från Östafrika (Kenya respektive Tanzania) på 1960-talet och träffades i Storbritannien.
Sunak studerade filosofi, ekonomi och politik i Oxford och senare vid Stanford i Kalifornien, USA.

Han var brittisk finansminister i Boris Johnsons konservativa regering mellan februari 2020 och juli 2022, då han avgick och efterträddes av Nadhim Zahawi.

Rishi Sunak är hindu och född i en indisk-punjabisk familj. Tillsammans med sin fru sedan 2009, Akshata Murty, har han döttrarna Krishna och Anoushka.

Han blir enligt ITV landets hittills yngste premiärminister.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV