Radar · Politik

Rödgröna tar makten i Solna – efter 24 år

Årets valresultat leder till ett historiskt maktskifte i Solna, som får en rödgrön koalition efter 24 år av blått styre.

Efter 24 år av blått styre sker nu ett historiskt maktskifte i Solna stad. S, MP, C och V bildar tillsammans en rödgrön ”Solnakoalition”, meddelar partierna under en pressträff på måndagen.

I årets val ökade Socialdemokraterna i Solna med 9 procentenheter och fick därmed 20 mandat, tre fler än Moderaterna, som har styrt kommunen i 24 år. Det resulterar nu i ett historiskt maktskifte i kommunen, som får en rödgrön majoritetskoalition bestående av S, V, MP och C.

– Det är för första gången på 24 år som vi socialdemokrater får vara med och bilda en koalition som ska leda Solna. Tillsammans har våra fyra partier kommit överens om att bilda en ledning för Solna, säger Sara Kukka-Salam, gruppledare för S i Solna, under en gemensam pressträff med C, MP och V under måndagen.

”Solnakoalitionen”, som partierna själva kallar det nya styret, kommer bland annat att fokusera på skola och utbildning och är överens om ett reformpaket för Solnas skolor. Bland annat vill de höja skolpengen och minska storleken på skolklasserna.

– Våra partier är överens om att de kommande åren så behöver Solna ett politiskt ledarskap som sätter barnen och ungas framtid först. Vi ska se till att varenda elev klarar grundskolan och får med sig de kompetenser och kunskaper som behövs för att klara vuxenvärlden, säger Sara Kukka-Salam.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV