Radar · Morgonkollen

Massiva ryska anfall slår ut el och vatten

Brandmän vid ett förstört hus i Kiev.

Ryssland gick till massiva flygangrepp mot mål i mellersta och västra Ukraina. El och vattentillförsel slogs ut i storstäderna Kiev och Lviv.
– Det som pågår är ett brott mot mänskligheten, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj via länk till FN:s säkerhetsråd.

Flyglarm ljöd i praktiskt taget hela Ukraina under onsdagen. Explosionerna dånade över huvudstaden Kiev. Enligt borgmästaren Vitalij Klytjko riktades angreppen främst mot samhällsviktiga funktioner.

Han varnade invånarna för att Kiev står inför ”den värsta vintern sedan andra världskriget”.

– Vi måste förbereda oss för det värsta. Om elen försvinner och temperaturerna sjunker ännu mer, då kan delar av staden tvingas evakueras, sade han till tyska Bild.

Områden under rysk kontroll/rysk militär närvaro samt antal civila dödade
Områden under rysk kontroll/rysk militär närvaro samt antal civila dödade. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Säkerhetsrådet möts

Vattenförsörjningen i staden stängdes av helt och hållet, meddelar Klytjko. Kievs guvernör sade att strömmen har kapats i hela regionen.

Läget var lika illa i storstaden Lviv. Hela staden var ”utan ljus” och har även problem med vattenförsörjningen, meddelar borgmästare Andrij Sadovyj.

Fortfarande sent på onsdagskvällen kom uppgifter om problem med el- och vattenförsörjning och myndigheterna trodde inte att de kunde komma i gång förrän på torsdagsmorgonen.

Som en direkt följd av onsdagens angrepp möts FN:s säkerhetsråd på Ukrainas begäran.

President Zelenskyj framträdde via videolänk till de 15 medlemsländernas FN-ambassadörer i högkvarteret i New York.

– Det är ett uppenbart brott mot mänskligheten (med anfall mot kraftverk och eldistribution) när människor lever i temperaturer under noll grader, miljoner invånare saknar energitillförsel, är utan uppvärmning, utan vatten, sade han.

Ett antal reaktorer i landets näst största atomkraftverk, Juzjnoukrajinsk, har också drabbats och stängts av, enligt operatören Energoatom. Det uppges vara strömförsörjningen in till kraftverket som träffats, inte reaktorerna i sig.

Offer bärs bort från en bombad plats i Kiev på onsdagen
Offer bärs bort från en bombad plats i Kiev på onsdagen. Foto: Polisen i Kiev/AP/TT

Ur drift

Även kärnkraftverken i Rivne, Pivdennoukrajinsk och Chmelnytskyj har stängt av reaktorer, uppgav Energoatom. Ukrainas, och Europas, största atomkraftverk, i Zaporizjzja, är taget ur drift sedan tidigare.

Grannlandet Moldavien importerar nästan all sin el, och även där är strömförsörjningen till stora delar utslagen. Vice premiärminister Andrei Spinu konstaterade att mer än 50 procent av landet saknade el på onsdagseftermiddagen.

Dödsoffer rapporterades från flera håll i Ukraina. Chersons län har varit föremål för tung rysk beskjutning sedan dess största stad med samma namn befriades av Ukraina. Ryska styrkor har retirerat, men beskjuter området från avstånd, och flera civila har dödats.

”Därför uppmanar jag invånarna i länet att evakuera till säkrare regioner i Ukraina”, skrev guvernör Jaroslav Janusjevytj.

70 robotar plus drönare

Men människor som flyr därifrån anlände på onsdagen till ett lika strömlöst Kiev. Och även i huvudstaden har dödsfall rapporterats. Borgmästare Vitalij Klytjko uppgav att minst tre personer dödats, varav en en tonårig flicka. I regionen dödades ytterligare fyra personer.

Enligt den ukrainska militären har Ryssland avfyrat 70 robotar mot Ukraina under onsdagen, utöver ett antal drönarattacker.

Utrikesminister Dmytro Kuleba sade att Ryssland ägnar sig åt ”ett fegt terrorkrig mot civila” eftersom de ”inte kan vinna ett juste krig mot de ukrainska militära styrkorna”.

Vården drabbas särskilt av den bristande strömförsörjningen och läkare tvingas arbeta i dunkla operationssalar.

– Man kan inte ens kalla ryssarna för djur, eftersom djur tar hand om varandra, sade mamman Natalyja Voblikova när sonen opererades på ett barnsjukhus i Cherson, rapporterade AP.

– Men barnen… Varför ska de döda barnen?

Omfattande beskjutning

I nordost, i Charkiv som ukrainska styrkor återtog kontrollen över i början av september, sker också omfattande beskjutning. Särskilt i närheten av fronten, men även bortom den, mot ukrainska områden.

I staden Kupjansk träffades ett bostadshus med nio våningar och en vårdcentral. Där dödades bland andra en 55-årig kvinna och en 68-årig man, enligt Charkivs guvernör Oleh Synjehubov.