Radar · Morgonkollen

Domare avslår krav att slopa röster i Brasilien

Alexandre de Moraes, HD-domare och ordförande för Brasiliens valmyndighet.

Alexandre de Moraes, HD-domare och ordförande för Brasiliens valmyndighet, avvisar krav från presidentpartiet PL att ogiltigförklara röster i det senaste valet.

Brasiliens avgående president Jair Bolsonaro verkar inte vilja erkänna sig besegrad i det senaste presidentvalet då socialdemokraten Lula da Silva fick 50,9 procent av rösterna mot Bolsonaros 49,1.

Bolsonaros parti PL hävdar att över hälften av röstningsmaskinerna i valet inte fungerade som de skulle. PL krävde tidigare i veckan att alla röster från de maskiner som man påstår inte fungerar ogiltigförklaras vilket man menar skulle innebära att Bolsonaro vann valet.

I sitt beslut skriver de Moraes bland annat att begäran om att ogiltigförklara rösterna inte hade inkluderat några som helst bevis eller fakta om att oegentligheter förekommit. Bolsonaros parti döms dessutom att betala 23 miljoner real, motsvarande över 45 miljoner kronor, i böter för att utan giltigt skäl ha dragit i gång en rättsprocess.

Det formella maktskiftet i Brasilien äger rum först i januari, men Bolsonaro har själv inte visat sig sedan valdagen för tre veckor sedan. Något som förklaras med att en hudsjukdom gör att han inte kan ha byxor på sig.

Bolsonaro har länge pratat om att det helelektroniska röstningssystem som Brasilien använder sedan 1990-talet öppnar för fusk. I likhet med förebilden Donald Trump i USA, som hävdar fusk i valet där 2020, har han dock aldrig lagt fram några bevis.