Behandling med medicinsk marijuana är olagligt i Ryssland. Därför sökte en cancersjuk man, som är i behov av behandlingen, asyl i Nederländerna. Landet avslog asylansökan. Men efter flera års överklaganden får mannen nu rätt att stanna. Det slog EU-domstolen fast i veckan.
Redan som 16-åring fick mannen polycytemia vera, en sorts cancer som innebär att benmärgen producerar för många blodkroppar och gör blodet tjockare. Vården i Ryssland lyckades hålla cancern i schack, men behandlingen orsakade allvarlig smärta. Enda sättet att få smärtan att avta var medicinsk marijuana.
I Ryssland är dock allt bruk av marijuana olagligt. Därför sökte mannen asyl i Nederländerna 2013. Men asylansökan avslogs. De nederländska myndigheterna menade att hans hälsoproblem inte var så pass allvarliga.
Fallet överklagades dock och hamnade till slut i EU-domstolen, alltså den högsta domstolen i EU. Detta eftersom man ville reda ut ifall det var rätt att skicka allvarligt sjuka personer till ett land där patienternas nuvarande behandling inte fanns tillgänglig.
Nederländerna hävdade att sjukdomen inte var tillräckligt allvarlig och att det saknades bevis för att behandlingen med marijuana fungerade. Mannens advokater hävdade å andra sidan att utan marijuana skulle mannen få en så intensiv och outhärdlig smärta att han riskerade att ta livet av sig. Dessutom kunde de visa att mannens läkare bedömt marijuana som den enda effektiva behandlingen mot smärtan.
Vägledande domar
I tisdags kom domen som visade att EU-domstolen gick på mannens linje, rapporterar Courthouse news service. Som argument hänvisades bland annat till flera tidigare domar – både från EU-domstolen och Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De visar att människor inte kan utvisas till länder där behandling inte finns tillgänglig om det finns risk för ”en snabb, betydande och permanent ökning av smärtan orsakad av hans eller hennes sjukdom”. Bland annat nämns ett fall där Europadomstolen gav en georgisk man rätt att stanna i Belgien, eftersom han var sjuk i leukemi och tuberkulos och skulle ha fått otillräcklig vård om han återvände till sitt hemland.
EU-domstolen är egentligen inte tvingad att rätta sig efter besluten i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, även kallat Europadomstolen. Men EU-domstolen använder deras domar som vägledning.
Nederländerna började använda behandlingar med medicinsk marijuana år 2003. I dag används de för att behandla bland annat kronisk smärta, Tourettes syndrom, illamående och som smärtlindring vid cancer.
Läs mer:
Efter nedläggningsbeskedet – Aureum öppnar flera nya cannabiskliniker