Radar · Utrikes

Stöd till tyskar för att klara energikris 

Tysklands finansminister Christian Lindner.

Tyska regeringen har lagt fram ett subventionspaket som ska lindra följdverkningarna av kraftigt stigande priser på drivmedel och värme. 

Paketet omfattar bland annat en 300-euros-energicheck som skickas ut till tyskarna, skatterabatt på bensin och diesel de närmaste tre månaderna, och kraftigt subventionerad kollektivtrafik under samma tidsperiod, med månadskort för den ringa kostnaden 9 euro. 

– Att ta bussen och tåget har antagligen aldrig varit billigare i Tyskland, säger regeringspartiet De grönas språkrör Ricarda Lang på en presskonferens. 

Vill minska beroende 

Subventionerna läggs fram efter flera dagars diskussioner i den brokiga regeringskoalition som leds av förbundskansler Olaf Scholz socialdemokrater (SPD), men där också liberala FDP och miljöpartiet De gröna ingår. De ska ses i ljuset av att Tyskland försöker minska sitt beroende av rysk energi på grund av Rysslands krig mot Ukraina. 

Finansminister Christian Lindner (FDP) säger att det är oklart hur mycket paketet kommer att kosta, men uppskattar att det handlar om ett belopp i samma storleksordning som ett tidigare stödpaket huvudsakligen riktat till familjer med låga inkomster, som kostade omkring 13 miljarder euro. 

Försörjningssäkerhet 

Tyskland är ett av de länder i EU som är mest beroende av rysk energi. Bland annat stod Ryssland före kriget för mer än hälften av den tyska gasimporten, hälften av kolimporten och drygt en tredjedel av oljeimporten. 

För att upprätthålla försörjningssäkerheten och samtidigt minska beroendet av Ryssland överväger regeringen i Berlin nu att hålla igång de tyska kolkraftverken längre än till 2030, som är det datum som satts för utfasning av kol. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV