Radar · Utrikes

Nato: Upp till 15 000 döda ryska soldater

Ett utslaget ryskt stridsfordon har lämnats kvar vid Brovaryj, norr om Kiev.

Mellan 7 000 och 15 000 ryska soldater uppskattas ha dödats efter en månads strider i Ukraina, enligt Nato. Striderna fortsätter att rasa i utkanterna av Kiev, där ukrainska styrkor går till motangrepp.

Uppgifterna om de ryska förlusterna kommer från en högt uppsatt tjänsteman inom militäralliansen Nato, som säger att uppskattningen baseras på underrättelser från Ukraina och Ryssland, samt information som samlats in genom öppna källor.

Det är Natos första offentliga uppskattning av ryska förluster sedan anfallskriget startade den 24 februari.

Natouppgifterna kommer samtidigt som alliansen möts för ett snabbinkallat möte i Bryssel. USA:s president Joe Biden anlände till militärflygplatsen Melsbroek utanför Bryssel sent på onsdagen.

Ryssland i sin tur har varit sparsam med information om sina förluster. Moskva uppgav drygt en vecka in i invasionen att närmare 500 ryska soldater dött i strider – några uppdaterade siffror har inte offentliggjorts sedan dess.

Rysk journalist dödad

De ryska försöken att omringa Kiev har mött kraftigt motstånd de senaste dagarna, med flera motattacker från ukrainska styrkor.

En rysk journalist som jobbar för den ryska tidningen The Insider har dödats på onsdagen under rysk beskjutning av ett bostadsområde i den ukrainska huvudstaden, uppger tidningen.

Journalisten, som tidigare arbetat för den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsgrupp, dödades i tjänsten då hon filmade förstörelsen av den ryska beskjutningen.

På onsdagen uppger Kievs borgmästare Vitalij Klytjko att ukrainska styrkor har lyckats trycka tillbaka ryska soldater i huvudstadens förorter, där hårda strider pågått i veckor.

– Nästan hela Irpin är i ukrainska händer, säger Klytjko enligt The New York Times.

Det är troligt att ukrainska styrkor återtagit Makariv och Moschun, enligt det brittiska försvarsdepartementet, som i sin senaste analys skriver att det nu är en ”realistisk möjlighet” att ukrainska styrkor kommer att kunna omringa ryska förband i förorterna Bucha och Irpin.

Områden under rysk kontroll 24 februari–22 mars
Områden under rysk kontroll 24 februari–22 mars. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Ryssland omgrupperar

I stort har den ryska invasionen avstannat i norra Ukraina. Det är sannolikt att ryska styrkor är inne i en period av omorganisation innan de återupptar mer storskaliga offensiva operationer. Men med framgångsrika motattacker kan Ukraina störa Rysslands förmåga att återuppta offensiven mot huvudstaden, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Även i delar av södra Ukraina verkar ukrainska styrkor ha lyckats vända defensivt försvar till en offensiv, särskilt i staden Mykolajiv, uppgav Pentagon på tisdagen. På onsdagen fortsatte de ryska försöken att kringgå staden för att fortsätta västerut mot den historiska hamnstaden Odessa, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Mariupol i södra Ukraina har utstått några av krigets hittills svåraste angrepp
Mariupol i södra Ukraina har utstått några av krigets hittills svåraste angrepp. Bild från 11 mars. Foto: Jevhen Maloletka/AP/TT

Mariupol brinner

Bilder från satellitföretaget Maxar visar brinnande flerfamiljshus, sedan Mariupol i södra Ukraina under tisdagen bland annat anfallits från havet.

– Det är en total blockad. Ingen mat, inget vatten, inga mediciner. Under konstant granateld, under konstanta bombningar, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt nattliga tal som lagts ut på Facebook.

Nästan alla försök med humanitära korridorer från staden har misslyckats, och enligt honom frihetsberövade ryska styrkor de flyende vid ett tillfälle under tisdagen.

– Anställda hos den statliga räddningstjänsten och busschaufförer har tagits fångna. Vi gör allt vi kan för att befria vårt folk, säger Zelenskyj, som uppger att 7 000 personer trots motgångarna har lyckats räddas från staden.

Flyktingströmmarna från Ukraina till grannländerna 24 februari–22 mars
Flyktingströmmarna från Ukraina till grannländerna 24 februari–22 mars. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Iskallt landskap

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmanar de ryska styrkorna som lagt en järnring runt staden att se till att människor utan fara kan lämna staden. Organisationen har pratat med 32 personer som flytt.

”Mariupolbor har beskrivit ett iskallt helveteslandskap bestrött med döda kroppar och förstörda byggnader. Och det är bara de som haft tur nog och lyckats fly, lämnandes bakom sig tusentals i den belägrade staden som är avskurna från världen”, sade organisationens konfliktforskare Belkis Wille i ett uttalande tidigare i veckan.

På det stora hela går kriget dock dåligt ur den ryske ledaren Vladimir Putins perspektiv.

– Putins offensiv har kört fast, trots all förstörelse den bringar dag efter dag, säger den tyske kanslern Olaf Scholz i ett tal.

Därmed förstör den ryska aggressionen inte bara ett grannland, ”utan även Rysslands framtid”, befarar Scholz.

Diplomatiska attacker pågår i skuggan av kriget. Ryssland beordrade på onsdagen ett antal amerikanska diplomater att omedelbart lämna Ryssland. Beslutet kom sedan USA förklarat ett antal ryska diplomater på landets FN-delegation i New York som icke önskvärda.