Radar · Morgonkollen

Jamaica kan vara på väg att dumpa sin drottning

Männsiskor kräver en ursäkt av prins Willaim och Kate, under prinsparets besök i Jamaica.

Det brittiska prinsparet Kate och William är på besök i Jamaica. Landets premiärminister bjöd dock på ett kyligt besked – att Jamaica verkar vara på väg att lämna monarkin.

– Vi håller på att gå vidare, sade premiärminister Andrew Holness till prinsparet, som är på turné i Karibien, enligt The Guardian.

På programmet i Jamaica har det bland annat varit punkter som sjukhusbesök, besök i Bob Marleys kvarter, träffa örikets omskrivna boblag samt fotbollsspelande med Manchester City-spelaren Raheem Sterling.

Men allt har inte varit frid och fröjd för prinsparet. Visst har det vinkats och skakats händer, men det har också protesterats och krävts ursäkter för hur Storbritannien styrde landet under 300 år, och bland annat tog dit hundratusentals slavar som behandlades brutalt.

Den tidigare brittiska kolonin är en del av det brittiska samväldet, men allt ivrigare röster höjts för att landet ska lämna monarkin och drottning Elizabeth som statschef och drottning, och i stället bli en republik. Den växande rörelsen har stöd av både den styrande sidan och oppositionen.

Det blir i så fall det andra landet på kort tid, sedan Barbados blev en republik i november, att säga farväl till den brittiska kungahuset.

Holness gav det oväntade beskedet att Jamaica planerar att ”uppfylla våra sanna ambitioner som ett självständigt, utvecklat och välmående land”. Prinsparet reagerade mest med några bekräftande nickar, enligt AP.

Radar · Utrikes

Tiotusentals kräver hinduisk monarki

Demonstrerande drabbade samman med polis i huvudstaden Katmandu när tiotusentals krävde monarkin tillbaka i Nepal.

Kravallpolis använde tårgas och batonger för att sätta stopp för tiotusentals anhängare till Nepals tidigare kung på torsdagen.

De demonstrerande kräver även att landets tidigare status som hinduisk stat ska återinrättas. 

Monarkin avskaffades i Nepal 2008. Kung Gyanendra tvingades lämna ifrån sig sin reella makt efter stora folkliga protester 2006, och en författningsförsamling röstade 2008 för att avskaffa monarkin och införa en republik med en president som statschef.

De som deltog i protesten samlades i Katmandus utkant och försökte marschera in till huvudstadens centrala delar. De viftade med landets flaggor och ropade slagord till stöd för den tidigare kungen Gyanendra.

TT