Radar · Morgonkollen

Jamaica kan vara på väg att dumpa sin drottning

Männsiskor kräver en ursäkt av prins Willaim och Kate, under prinsparets besök i Jamaica.

Det brittiska prinsparet Kate och William är på besök i Jamaica. Landets premiärminister bjöd dock på ett kyligt besked – att Jamaica verkar vara på väg att lämna monarkin.

– Vi håller på att gå vidare, sade premiärminister Andrew Holness till prinsparet, som är på turné i Karibien, enligt The Guardian.

På programmet i Jamaica har det bland annat varit punkter som sjukhusbesök, besök i Bob Marleys kvarter, träffa örikets omskrivna boblag samt fotbollsspelande med Manchester City-spelaren Raheem Sterling.

Men allt har inte varit frid och fröjd för prinsparet. Visst har det vinkats och skakats händer, men det har också protesterats och krävts ursäkter för hur Storbritannien styrde landet under 300 år, och bland annat tog dit hundratusentals slavar som behandlades brutalt.

Den tidigare brittiska kolonin är en del av det brittiska samväldet, men allt ivrigare röster höjts för att landet ska lämna monarkin och drottning Elizabeth som statschef och drottning, och i stället bli en republik. Den växande rörelsen har stöd av både den styrande sidan och oppositionen.

Det blir i så fall det andra landet på kort tid, sedan Barbados blev en republik i november, att säga farväl till den brittiska kungahuset.

Holness gav det oväntade beskedet att Jamaica planerar att ”uppfylla våra sanna ambitioner som ett självständigt, utvecklat och välmående land”. Prinsparet reagerade mest med några bekräftande nickar, enligt AP.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV