Radar · Morgonkollen

FN varnar: Svår torka orsakar matbrist i Kenya

Kenya har drabbats av svår torka.

Tre år av regnsäsonger utan särskilt mycket regn har orsakat svår torka i delar av Kenya, varnar FN:s samordningsorgan OCHA.

Sol, torrt och uppemot 40 graders värme. Så har väderprognosen sett ut för stora delar av norra Kenya under lång tid. I vissa hårt utsatta områden har uppemot 90 procent av vattenkällorna sinat och övriga väntas göra det inom en till två månader, till följd av flera år av regnbrist.

Runt Turkanasjön i nordväst kan människor inte längre leva på fisket, betet räcker inte för de nomadiserade boskapsskötarna – 1,5 miljoner boskap beräknas ha dött – och 3,5 miljoner människor har matbrist.

Redan förra året varnat FN:s barnorgan Unicef för att fler än 140 000 småbarn var akut undernärda och behövde behandling.

Mat- och vattenbristen leder till spänningar mellan olika grupperingar, och OCHA varnar också för att barn tvingas sluta i skolan för att hjälpa till att bland annat leta ved för att kunna sälja, eller för att gå de långa sträckorna för att hitta vatten.

Om ”prognosen om en fjärde misslyckad regnsäsong visar sig stämma, så kan situationen snart bli katastrofal”, varnar FN-organet.