Krönikor

Ensamvargarnas terrorism är också organiserad

Den 14 maj tog en artonåring i USA sin föräldrars bil och körde i tre och en halv timme till Buffalo och en stadsdel där en stor del av befolkningen är svart. Vid en stormarknad gick han till attack och sköt ihjäl tio personer och skadade tre andra. Elva av dem var svarta.

Innan dådet hade han skrivit ett manifest på 180 sidor där han bland annat hyllar det svenska skoldådet i Trollhättan. Manifestet är fullt av rasism och han erkänner sig som en del av vitmaktrörelsen i USA. Dådet kallas av president Biden för inhemsk terrorism och utreds som ett hatbrott.

Ändå får skytten etiketten lone wolf (ensamvarg) och anses därmed inte vara del av någon större ideologisk sammanslutning. Han anses alltså agera ensam och med det förutsätter rättsväsendet att hotet är borta när han är borta.

Vi har sett detta förr. När Elliot Roger dödade sex personer i Alta Vista som ”hämnd” för att han inte fick ligga så mycket som han önskade fanns även där ett manifest. Roger anses vara startskottet för den våldsamma delen av incelrörelsen, men de som senare har agerat, inspirerade av Roger, omnämns som ensamma aktörer.

Även Breivik publicerade ett långt manifest som förklaring och uppmaning till andra att följa hans exempel med massakern på Utöya. Hans uppmaning har hörsammats och var bland annat inspiration till dådet i Christchurch på Nya Zeeland.

Kanske är det för att organiseringen sker löst och samordnas via internet, på forum som 4chan och Reddit, som den ideologiska grunden för dessa våldsamma handlingar inte tas på allvar? Kanske är det därför som man fortsätter uppleva att dessa män agerar ensamma utan stöd av en större organisation trots att de delar övertygelse med tusentals andra i sina forum.

Jag har skrivit om detta förr, men verkar behöva upprepa mig. Den här tron att vi har verkligheten, och sen har vi internet, måste få ett slut. Det går inte längre att hålla dem separata och tänka på organisering bara i termer av namngivna, tydliga organisationer.

Att utbyta tankar, manifest och strategier för våld med tusentals (vita) män från hela världen är också organisering. Att agera med dessa mäns stöd i ryggen är inte att agera ensam. Vita mäns hat är varken enskilda händelser eller ideologiskt frikopplade handlingar.

Se deras våld för vad det är: en politisk aktion. Terrorism i syfte att sätta rädsla i specifika delar av befolkningen och tvinga fram politisk förändring. En handling född ur den rasistiska ideologins hat.

Den intressanta debatten som uppstod när Ukraina vann Eurovision.

Människors oförmåga att hålla flera tankar i huvudet samtidigt när de följer Depp vs Heard-rättegången.