Radar · Utrikes

Baptistkyrka i USA i stor övergreppskandal

USA:s största protestantiska samfund, baptistkyrkan Southern Baptist Convention håller årsmöte i Nashville Tennessee, i oktober 2021.

USA:s största protestantiska samfund, baptistkyrkan Southern Baptist Convention (SBC), skakas av en övergreppsskandal.

Hundratals präster och anställda anklagas för sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet, främst på barn, under två decennium. En oberoende utredning som har gjorts på uppdrag av kyrkan visar hur samfundets ledare i åratal har sopat problemet under mattan och viftat bort anklagelserna.

Skandalen briserade 2019, när två tidningar i Texas avslöjade att över 380 personer inom kyrkan pekats ut som förövare av över 700 offer sedan 1998. En del av offren ska inte ha varit mer än tre år gamla.

I den nästan 300 sidor långa rapporten som släppts kommer de oberoende utredarna fram till att offren har ignorerats, misskrediterats och blivit tillsagda att inte vidta några åtgärder mot kyrkan ”även om det betydde att dömda förövare kunde fortsätta sin tjänst, utan att deras nuvarande kyrka eller församling blev varnade om detta.”

Rapportförfattarna uppmanar att kyrkan ger de drabbade ”en uppriktig ursäkt” och gör en omfattande översyn av sina grundprinciper.

Inom SBC finns tusentals kyrkor och samfundet har 15 miljoner medlemmar, de flesta bor i södra USA.